Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините.

"Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той.

Автомобилният състезател препоръча да няма голяма разлика между околната температура и тази в колата. "Когато е много топло, мозъкът не получава достатъчно кислород, ставаме лениви и затова трябва адаптация. Затова на къси разстояния, когато излизаш от топлото, е добре да поемеш въздух няколко пъти, за да се концентрираш". 

Костадин Щерев подчерта, че перфектната температура за дълго шофиране е около 22 - 23 градуса в колата. 

Автомобилният състезател препоръча да се обърне внимание на гумите на колата и да се шофира с еднакви гуми - т.е. зимата с 4 зимни гуми, лятото с 4 летни гуми. "Различните гуми водят до лошо последствия", допълни той.

Ходовата част винаги да е изрядна, а спирачната течност да се сменя всяка година или най-много на 2, защото свойствата й се губят, препоръча още специалистът.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с Костадин Щерев е в прикачения файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическа разходка в Средновековен Пловдив през юли

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази тази вълнуваща тема е акцент  в юлското издание на поредицата "Археология за всеки". Беседите са  подходящи както за любознателни хора от всички възрасти, така и за бъдещи археолози.  Екскурзоводът..

публикувано на 18.07.24 в 17:08

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер его..

публикувано на 18.07.24 в 14:30
Дорина Ташева

Карти, етерични масла и една родова приказка

Дорина Ташева е холистичен психолог. Тя е завършила консултативна психология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Освен това, е специализирала базово ниво по позитивна психотерапия, към "Дружество по позитивна психотерапия в България". Тя е рейки мастер и енергиен психолог, треньор по емоционална интелигентност и сертифициран терапевт по..

обновено на 17.07.24 в 14:57

Кино на открито и боровинкови нощи през юли

Кино на открито на фестивала „Боровинкови нощи 2024“, на хижа „Амбарица“, в Централен Балкан. Една от най-трудно достъпните и отдалечени от населени места хижи, в България. Приказно място, където периодично, заедно с доброволци, се организира фестивалът "Боровинкови нощи", в който се включва и екипът на „Кинематограф“, за да сподели..

обновено на 16.07.24 в 14:34

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14