Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата. 

Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия. 

Единият лекар е управител на медицински център за физиотерапия в Пловдив и е на 55 години, а другият е общопрактикуващ лекар на 54 години. 

Измамната схема е разкрита след сигнал на гражданин, получен миналия месец. От сайта на НЗОК той разбрал, че е потребител на 23 процедури в медицински център за физиотерапия в Пловдив, без реално да ги е получил. 

Разследването установило, че схемата е приложена и на още 30 пациенти на един и същ личен лекар. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов  колега – управител на медицинския център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от Здравната каса. 

Само за половин година – от края на септември миналата година до края на март тази година, двамата са източили от Касата близо 13 хиляди лева. Те съставяли неверни електронни месечни отчети, използвайки фалшивите направления за физиотерапия. Допълнително е установено, че личният лекар съзнателно мотивирал седем свидетели да лъжесвидетелства пред разследващите, като декларират, че са посещавали центъра за физиотерапия.

По случая е образувано досъдебно производство, двамата лекари са задържани за 72 часа. Предстои наблюдаващият делото прокурор да поиска от съда постоянното им „задържане под стража“.

За този вид престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. лишаване от свобода. Разследването продължава. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52