Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима.

Тази година последната приета да учи медицина жена в Пловдив е с минимален бал 38.38, миналата година е била с 37.34. Последният приет студент по медицина е с бал 32.75. Значително по-ниски са баловете за приетите мъже стоматология и фармация, съответно 27.13 и 25.28.

Записването е от 11 до 15 юли. Следва и второто класиране.

Припомням, че пловдивския медицински вуз е номер 1 в рейтинговата система за специалност „Медицина“, наравно с МУ-София. Изпитът тук бе тест в един ден, по химия и биология. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27

ИТН връщат третия мандат, отиваме на избори наесен

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов...

публикувано на 05.08.24 в 08:10

Общински съветници питат кмета за Плана за интегрирано развитие на Пловдив

Запитване до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно липсата на годишни доклади за последните две години за изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) отправиха Йоно Чепилски, Веселка Христамян и Добромира Костова - общински съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.  Документите трябва да бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:52

Рокери затрудняват движението по Подбалканския път и АМ "Тракия"

Временно затруднение на движението се очаква днес по Подбалканския път, а на 9 август по магистрала „Тракия“ в посока София.  Причината е Балканска мотообиколка, която преминава през страната ни.  С тази проява сръбски мотоклуб отбелязва своята 20-годишнина.  Около 8 часа днес се очаква групата от около 150 мотоциклета да тръгне от столицата и..

публикувано на 05.08.24 в 07:12

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

обновено на 04.08.24 в 16:39