Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алея на Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

| обновено на 11.07.24 в 08:52
Снимка: БУЛФОТО

Алея на името на прочутия български творец Милчо Левиев ще бъде открита на Сахат тепе в Пловдив. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. Там е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път. Именитият пианист, композитор и джазмен е символ на творец, създал мостове между културите, принесъл самобитността на българските неравноделни ритми в стилистиката на джаза.

На откриването (в 11 ч.)ще присъстват зам.-кметът по култура, археология и туризъм  Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общественици и приятели на Милчо Левиев, сред които и президентът (мандат 1997 –2002) Петър Стоянов.

Също днес, но от 19 ч., в Дома на културата „Борис Христов“ ще се проведе заключителен гала–концерт на участниците в Първия национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. В него се включиха едни от най-талантливите млади пианисти в България на възраст между 10 и 25 години. След гала-концерта ще бъде официалното награждаване на лауреатите и носителите на награди.

Голямата награда на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. Две еднократни стипендии – всяка по 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурява Община Пловдив. Една еднократна стипендия за едногодишно обучение в Нов български университет, Департамент „Музика“  осигурява НБУ – София. В двете възрастови групи са предвидени също така награди за 1-во, 2-ро и 3-то място, включващи парична премия, медал и лауреатски диплом.

Входът за гала-концерта и награждаването на лауреатите е свободен.


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 10:40

Доброволци гасиха горски пожар край с. Бабек

Потушен е пожарът край брезовското село Бабек, в който активно са участвали и 15 доброволци от формированието „Пловдив 112“.   Огнеборците са се прибрали в Пловдив малко преди полунощ. При тежък и стръмен горски терен пожарникарите са гасили огъня на ръка, тъй като пожарните автомобили били в невъзможност да стигнат до мястото. Обстановката..

публикувано на 11.07.24 в 10:39

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54