Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа. 

Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не може при 40-градусовите жеги да се спира водата и ще се използват други варианти. 

„Препоръка имаше от ВиК, но не смятам, че е целесъобразно, така че най-вероятно няма да пусна тази заповед, защото мисля, че това може да доведе до други проблеми – и аварии, по-трудно се водоснабдява селото, тъй като е наклонено, има си специфика. И затова може би няма да е много подходящо. Утре ще имаме нова среща със специалисти, там ще се обсъждат какви решения трябва да се взимат – краткосрочни, дългосрочни, така че няма засега да се налага да има такъв режим“, каза Павел Михайлов.

„По-добрият вариант е, тъй като има три преливника на водоизточника, те ще се следват и ще бъде пренасочена вода от единия към другата, за да не падне под критичните 20%, при които помпите спират“, смята Десислава Терзиева.

Предстои нова среща по темата в община „Родопи“, а в понеделник вечерта проблемът ще бъде обсъден и с жителите на Марково на среща-дискусия в читалището. 

И двамата кметове признаха, че много от жителите на селото използват водата не само за питейни нужди, но и за поливане на трева и градини, както и да пълнят басейните си. 

Според управителя на ВиК инж. Антон Гълъбов, режимът на водата се налага или когато са намалели водните количества във водоизточника, или при технически проблем. В случая с Марково техническият проблем вече е отстранен, но проблемът с намаленото количество вода остава. Третата причина е, че в селото в момента живеят три пъти повече хора, отколкото през зимните месеци и нуждите от вода са огромни. В същото време край Марково вече се е образувал нов жилищен квартал, който също трябва да бъде снабдяван с вода и тепърва ще се проектира ВиК-мрежа за него. 

Затова управителят на ВиК призова жителите на Марково, а и на селата в Пловдивско, в които се ползва питейна вода за поливане на селскостопанска продукция, да не я ползват за такива цели, тъй като може да лишат всички останали от вода за пиене. 

По думите му, въпреки че кметовете на Марково и община "Родопи" не искат режим, дотам все пак ще се стигне, ако засушаването продължи и не бъдат взети никакви мерки. 

Гълъбов обясни още, че на срещата в община Родопи утре ще се обсъжда не само евентуален воден режим, но и други мерки, които трябва да се предприемат, включително разяснителния режим от страна на администрацията към жителите на Марково. Той посъветва хората, които поливат с вода от чешмите земеделската си продукция, да си монтират капково напояване, защото то се спестява над една трета от водата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11

Доброволци гасиха горски пожар край с. Бабек

Потушен е пожарът край брезовското село Бабек, в който активно са участвали и 15 доброволци от формированието „Пловдив 112“.   Огнеборците са се прибрали в Пловдив малко преди полунощ. При тежък и стръмен горски терен пожарникарите са гасили огъня на ръка, тъй като пожарните автомобили били в невъзможност да стигнат до мястото. Обстановката..

публикувано на 11.07.24 в 10:39