Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат мъчениците Кирик и Юлита, Св. Атиноген и Св. Марина, загинали за христовата вяра".  Това заяви главният уредник на РЕМ Лора Христозова.

По думите й, тези дни са свързани с много забрани за домашна работа, които хората трябва да спазват. Не се прави нищо на нивата, дори дотам не се ходи, не се пече, не се меси хляб. Нарушаването на забраните е свързано с пожарите, което в тези горещи дни е много актуално.

По време на горещниците земеделците успяват да си отпочинат от тежкия летен труд. По тях в в същото време в народните представи се гадае за това, какво ще бъде времето през най-лютите зимни месеци - януари, февруари и март. 

"Смята се, че колкото по-силно пече слънцето през трите горещника, толкова повече няма да има сняг и зимни виелици през трите първи месеци от годината.  Най-важното обаче е, че култът към огъня е много силен и когато се е строяла къща, нашите прабаби и прадядовци първо са  правели огнището, което трябва да е на юг, на изток. Огънят се поддържа през цялата година и единственият ден, когато той се гаси, е на 15-ти юли. Тогава трябва да измолим да няма толкова много пожари, които да унищожат реколтата. Новият огън се пали на Св. Марина  - на 17-ти юли".

Христозова уточни, че в нощта между 16-ти и 17-ти двама мъже, обикновено близнаци, отиват на площада, търкат дървени клони и така се ражда новият огън. Той се прескача от всички за здраве и всеки отнася от него в дома си, за да го пази през цялата година.

"Култът към огъня и към слънцето е универсален. Където и да отидем, ще се срещнем с почитта и страха на хората към тях. Освен към огъня, в тези дни се почита и водата.  Марина означава "морска". Неслучайно обичаите са свързани с лековитата вода и сега е времето всеки човек през тези три дни да отиде да се потопи в бликащ от земята минерален извор, за да е здрав през цялата година".

За това време са интересни и  характерните любовни магии, седенките, мисълта за това как да бъде продължен родът. Момите са влачели след себе си стебла от тиква - дълги и провлачени, за да се влачат така и ергените след тях, както и след запалване на новия огън, в камината се е поставял мокър конец, за да съхнат така момците по девойките.

"Всичко, което нашите прадеди са правели, е носело дълбок смисъл и ние сме забравили едно знание, което е било естествено за тях. Българинът е суеверен човек - изпитва страх, но и в същото време боготвори природата. И е стигнал до извода, че ако реши да се бори с природата, битката му ще бъде загубена. Природата трябва да бъде омилостивена и ако не бъде, тя ще си отмъсти", заяви още Лора Христозова.

Интервюто - звуковия файл: 


По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31