Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино на открито и боровинкови нощи през юли

| обновено на 16.07.24 в 14:34 | Интервю

Кино на открито на фестивала „Боровинкови нощи 2024“, на хижа „Амбарица“, в Централен Балкан. Една от най-трудно достъпните и отдалечени от населени места хижи, в България. Приказно място, където периодично, заедно с доброволци, се организира фестивалът "Боровинкови нощи", в който се включва и екипът на „Кинематограф“, за да сподели най-добрите късометражни истории, на открито, по осеяните с боровинки склонове. Прожекциите ще бъдат на 19 юли, от 20.45 часа, с вход свободен, в рамките на фестивалната програма, която продължава до 21 юли. 

Тази година преживяването е още по-интересно с две блок програми, между които ще има кратка почивка. Първата програма е около 40 минути и е посветена на Космоса. Втората програма е около 50 минути и се посвещава на българското кино. Три нови и много различни филма са подготвили организаторите, с които да обхванат динамиката и духа на новото българско късо кино. Това са филмите „Премиерата“, на режисьора Тома Вашаров, „Любовни черупки“, на режисьора Свилен Димитров и филма „Танда“, на режисьора Теодора-Косара Попова. Това са един игрален, един анимационен и един документален филм.

„Филмите ще се прожектират на стената на хижата, под открито небе и тази невероятна гледка там. Първият блок е съставен от филми за Космоса. Имаме един уникален документалет филм, от Франция, който визуално е неверотно разказан. Филмът, всъщност, прави разбор от създаването на Вселената до днес, как изглежда всичко в една по-голяма картина? Вторият блок филми са ново българско, късометражно кино. Прожекцията на филма „Танда“, който е посветен на тангото, ще завърши с танго. Така, че след този поглед към Космоса, правим едно рязко завръщане към нашата българска действителност, погледнато през очите на младите кинотворци. Това са едни много свежи филми. Така ние постигаме нашата мисия да даваме повече видимост на българското кино и да запознаваме хората с него. А, късото кино е доста непоказвано. Но, последните години много се разрастна публиката, освен това хората с интернет започнаха да свикват, че има най-различни формати на кино. И все пак, сравнено с голямото кино, късото кино си е абсолютно непоказвано. И върху това сме се фокусирали ние, търсейки страхотни и различни места за показване, на тези филми. За всички присъстващи ще има набрани боровинки, защото в целия район растат боровинки. Това, също, е една от приказните страни на този фестивал“, разказва Юлиян Спасов, от екипа на „Кинематограф“.

Филмите са подходящи за всички възрасти, а организаторите приканват посетителите да си носят нещо за сядане.

Юлиян Спасов е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Археологическа разходка в Средновековен Пловдив през юли

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази тази вълнуваща тема е акцент  в юлското издание на поредицата "Археология за всеки". Беседите са  подходящи както за любознателни хора от всички възрасти, така и за бъдещи археолози.  Екскурзоводът..

публикувано на 18.07.24 в 17:08

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер его..

публикувано на 18.07.24 в 14:30
Дорина Ташева

Карти, етерични масла и една родова приказка

Дорина Ташева е холистичен психолог. Тя е завършила консултативна психология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Освен това, е специализирала базово ниво по позитивна психотерапия, към "Дружество по позитивна психотерапия в България". Тя е рейки мастер и енергиен психолог, треньор по емоционална интелигентност и сертифициран терапевт по..

обновено на 17.07.24 в 14:57

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14

Книга за историята на Малево от последните 120 години

В НЧ „Отец Паисий 1909“ в родопското село Малево ще бъде представена книгата на директора на Регионалния етнографски музей – Пловдив доц. Ангел Янков „Градиво за старите родословия на село Малево, Долен Рупчос.  Историко-етноложко изследване“.   Монографията е изградена върху много богат изворов материал, включващ семейните, родовите и поселищни..

публикувано на 13.07.24 в 09:14