Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми. 

Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата повлиява на ендокринната ни система и за какво трябва да внимават хората с проблеми.

По думите й най-важното за пациентите е да не преустановяват приема на достатъчно вода и храна, заради високите температури, както и движението. Тя обясни, че общите принципи за здравословното хране са валидни и в този сезон също трябва да се спазват. 

На първо място д-р Станчева посочи приема на достатъчно количество течности и вода. Според нея най-добре е да пием вода, сокове или неподсладени чайове. Напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни. Не са препоръчителни и енергийните напитки.

„Може да бъде питейна, чешмяна вода. Може да се разнообразява с минерална и изворна вода, като хубаво е да има разнообразие, заради различната минерална съставка. Може в хода на деня да се консумират освежаващи сокове, които да се от плод или зеленчуци. Ако се прави фреш, нека той да не е от много сладки плодове“, посочи д-р Станчева и допълни, че добър вариант за хидратация е айрянът и студеният билков чай.

При високи температури правилното хранене също е много важно, но трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - например зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти.

Ако имаме дехидратация или обезводняване на оранизма, особено в съчитание с липса на внос на храна, поради една или друга причина това може да доведе до отклонение на кръвната захар при пациентите с диабед“, даде пример д-р Станчева.

Тя подчерта, че храненето в горещите дни е важно и при хората без здравословни проблеми.

Добре е да консумират ежедневно плодове като могат да бъдат сурови, но също така замразени и пасарини. Зеленчуците могат да бъдат под формата на пресни салати или студена зеленчукова супа. Термичната обработка трябва да е минимална като време.

Белтъчините не трябва да бъдат изключвани от менюто, категорична е специалистът. За здравословното хранене мазнините трябва да са от растителен произход.
Що се отнася до въглехедратите-хлябът дори и при диетични режими е задължителна съставка и трябва да приссътва. Може да го разнообразим с пълнозърнест хляб, с фибри или семена.

Д-р Станчева предупреди, че трябва да се внимава за  хигиената при хранене, приготвяне и съхранение на храната в горещите дни.

В топлото е добре да хапваме по-малко сладкиши и червено месо, да наблягаме  на водата и на зеленчуците и така ще се адаптираме много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Интервюто с д-р Станчева е в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11