Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карти, етерични масла и една родова приказка

| обновено на 17.07.24 в 14:57 | Интервю
2
Дорина Ташева
Снимка: Личен архив

Дорина Ташева е холистичен психолог. Тя е завършила консултативна психология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Освен това, е специализирала базово ниво по позитивна психотерапия, към "Дружество по позитивна психотерапия в България". Тя е рейки мастер и енергиен психолог, треньор по емоционална интелигентност и сертифициран терапевт по трансгенерационен анализ (родова терапия), както и семейни констелации по метода на Берт Хелингер. Дорина Ташева е дипломиран ароматерапевт и психо-ароматерапевт. 

Всички нейни квалификации, обучения, интереси, работа с хората я карат да търси нови пътища и начини, с които да развива себе си и да помага на хората, защото нейния професионален път и мисия е знанието за душата.

„В процеса на преобразуване на личността, първо място заема осъзнаването. Това е първото стъпало към трансформацията. Следващото стъпало е общуването, ясното чуване и свързването с другия. Да видим сянката си, която толкова ожесточено избягваме, а тя носи дарове, скрити в себе си. Сенчестите емоции са компас, който ни показва от какво, всъщност, имаме нужда. Ние се проявяваме в настоящия си живот по най-добрия начин, за да осъзнаем именно нашето по-голямо Аз, душата ни“, коментира Дорина Ташева.

По пътя към опознаването на човека и неговата душа, тя създава „Дневник на българската Душа“, книжката за пораснали деца "Пазителката на Рода", както и книга-ръководство по емоционална ароматерапия "Психо-ароматерапия - силата на етеричните масла и цветята на д-р Бах". Нейно творение са и психо-ароматерапевтичните карти, които често използва в работата си с хората.

„Психо-ароматерапията е един наистина необятен път, който може да ни подкрепи в света на емоциите и разбирането за себе си. Аз наричам етеричните масла вълшебни емоции в шишенце, защото те ни свързват пряко с нашия емоционален мозък. Вдишвайки едно истинско масло, ние активираме лимбичната система, лимбичния мозък, който е нашият емоционален мозък. И, най-вече, има директна връзка с амигдалата. Тя е нашият храм на емоциите. Там се съхраняват всички наши емоционални спомени. Тук целта на сместа от етерични масла е да задейства именно емоционалния мозък, центъра за емоционален контрол. Когато това се случи, мозъкът ни работи за подобряване на емоциите и ни позволява да се чувстваме по-добре.

Аз изключително много ценя работата на Карл Юнг и неговия труд. Той се е занимавал с таро. Юнг работи изключително много със символиката и подсъзнателното. Аз, също, движейки се по този път имам интерес към символиката и картите и смятам, че те са един много ценен инструмент, който да ни подкрепи във връзката с нашето несъзнателно. Целта и идеята на тези карти е човек да може интуитивно да изтегли карта, с определено масло и определено емоционално послание. Този комплект включва 61 карти и 61 профила на маслата, и техните вибрационни послания. Както ми показва и практиката, тези послания сами намират пътя към душата на човек и хората си намират това, което е много ценно като отговор за тях“, разказва Дорина Ташева.

Работата с картите се случва и с помощта на медитацията. След като се изтегли карта, човек може да си даде време да използва и самото масло, ако е налично. Маслото може да се нанесе върху тялото или по дланите, да се вдиша от няколко пъти и човек да се потопи в медитативното състояние, за да чуе насоките на своя висш Аз.

„Всяко едно масло ни носи воите емоционални ползи и има, и личностен профил, както има архетипи в психологията. Има и отделни седем групи в ароматите, които наричаме темпераменти. Това са темпераменти на самите растения, различни групи, които отговарят на определени характерови качества. Това са флоралният темперамент, плодовият темперамент, билковият темперамент, смолистият темперамент, коренистият темперамент, дървесно-листният темперамент и семчестият темперамент. Към тези групи има и много голям набор от масла. Иска ми се картите да свързват човека с интуицията, не толкова с рационалния мозък. Съвременният човек е изключително фокусиран върху своето рацио и има нужда да свали малко енергията към сърцето, и към интиуцията. Иска ми се картите да бъдат една връзка, с която да чуем потребността на душата, защото всичко е енергия и енергията следва мисълта. Ако можем да чуваме душата ще имаме един по-осъзнат и по-качествен живот тук и сега, ще открием смисъла“, допълва Дорина Ташева, гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Археологическа разходка в Средновековен Пловдив през юли

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази тази вълнуваща тема е акцент  в юлското издание на поредицата "Археология за всеки". Беседите са  подходящи както за любознателни хора от всички възрасти, така и за бъдещи археолози.  Екскурзоводът..

публикувано на 18.07.24 в 17:08

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер его..

публикувано на 18.07.24 в 14:30

Кино на открито и боровинкови нощи през юли

Кино на открито на фестивала „Боровинкови нощи 2024“, на хижа „Амбарица“, в Централен Балкан. Една от най-трудно достъпните и отдалечени от населени места хижи, в България. Приказно място, където периодично, заедно с доброволци, се организира фестивалът "Боровинкови нощи", в който се включва и екипът на „Кинематограф“, за да сподели..

обновено на 16.07.24 в 14:34

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14

Книга за историята на Малево от последните 120 години

В НЧ „Отец Паисий 1909“ в родопското село Малево ще бъде представена книгата на директора на Регионалния етнографски музей – Пловдив доц. Ангел Янков „Градиво за старите родословия на село Малево, Долен Рупчос.  Историко-етноложко изследване“.   Монографията е изградена върху много богат изворов материал, включващ семейните, родовите и поселищни..

публикувано на 13.07.24 в 09:14