Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наесен отиваме на седми поред избори

Иво Желев
Снимка: БТА

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни.

По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо. 

"Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито аритметичен сбор от депутати, нито доверие в обществото и очакване да се създаде нещо в този парламент . Така че много бързо ще се изтърколят вторият,  третият мандат и ще отидем на ранноесенни избори, каквото е переспективата", категоричен е експертът.

Според социологът задълбочава се тенденцията  за намаляване на електоралната активност и увеличаване на контролирания вот при изборите у нас, което говори за сериозна криза.

" И на фона на това се занимаваме с драмата в ДПС и драмите в другите политически сили. Виждате много сериозно разделение в основните политически играчи. Най-драматично е в ДПС. Но виждате и в БСП какво се случва . "Величие" да не говорим, те напрактика се разпаднаха преди да излязат на политическата сцента  Аз очаквам и сериозни сътресения в ПП-ДБ, които концентрираха всички упреци в неадекватност и ламтеж за власт", допълни Желев. 

Според него това е началото на накрая на политическата и система в този и вид.

"Ако процесите на ерозия и разпад са траели три десетилетия или четвърт век, то няма как за няколко месеца ние да се очистим и да започнем да градим наново. Аз очаквам, че серизоно целеполагане и основи на  на нова политическа система и елит може да очкваме след около две години. И то не завършен процес, а фундамент", посочи социолъгът.

Той коментира, че в момента политическите сили са в насипно състояние и в тотален шок от това, което им се случи на 9 юни. И те нямат капацитета да разберат, защо се случи това и още по-малко да набележат стратегии за собственото  си излизане от тази криза 

"Проблемът е, че нито една политическа сила вече не може да спаси сама себе си. Те или трябва да се удавят заедно, или по някакъв начин да изплуват заедно. Последното е невъзможно за мен", допълни Желев.

Според него вървим сигурно към избори на есен.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13