Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

| обновено на 22.07.24 в 10:42

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13. 

Доброволците могат да бъдат на всякаква възраст, обясни Топалов. По думите му няма значение дали ще са млади или по-възрастни, важното е да притежават емпатия. 

По време на последните пожари на терен работиха доброволци не само от доброволческите формирования, но и местни хора, както и ентусиасти, дошли да предложат двете си ръце, за да не изгорят белите дробове на страната ни – горите. Според Владимир Топалов излизайки на терен, те трябва да спазват строга дисциплина и да слушат огнеборците и отговорниците на място, за да не изложат на опасност себе си и околните.

Като всички спасители и доброволните формирования трябва да имат нужната екипировка, за да помагат на терен. Но в повечето случаи това, което осигуряват общините, не е достатъчно. Владимир Топалов признава, че понякога си купува сам екипировка. 

Той и колегите му от доброволното формирование са били в продължение на почти седмица на терен, да гасят големия пожар в Средногорието. „Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори“, коментира той. 

Според него 90% от пожарите у нас са умишлени или от човешка небрежност. "Няма как терен, който е на километри от шосето, да се запали спонтанно от четири страни, както беше на пожара в Песнопой", допълни доброволецът. 

Дали пожарите в Средна гора са умишлени, от небрежност или няма човешка намеса, ще преценят разследващите. Но горещините продължават, опасността от пожари също. Затова, ако искате да станете доброволец към формированието в Хисаря, може да се свържете с Владимир Топалов. Телефонът на който може да позвъните е 0878888215



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45