Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.

Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали двойно.

"Валежите помагат да намаляват пожарите в земеделски земи, но при гръмотевични бури се повишава опасността от пожари в т.нар. структурни (жилищни и стопански) постройки", обясни ст. ком. Димов.

Директорът на пловдивската пожарна коментира и почти ежедневните пожари в квартал „Столипиново“, където редовно нерегламентирано се пали огън. 

"Продължава тенденцията да имаме повече от 1 пожар на ден в "Столипиново", ул. "Напредък" до КАТ, около гара Филипово. Това са райони от около 5-6 улици, където редовно се трупат и палят отпадъци", посочи ст.ком. Димов.

Той обясни, че ОП "Чистота" интензивно почиства сметищата, Общинският инспекторат непрекъснато пише актове и фишове на нарушителите, а глобите се увеличават, но траен резултат няма.

"Имаме 24-часови дежурства пред КАТ, 24-часови обходи в "Столипиново". Такива пожари ангажират много ресурс на пожарната. Например миналата седмица, когато имаше пожар в коритото на Марица и изгоряха 7 незаконни постройки, работиха 7 екипа. Преди това при пожар до КАТ 5 екипа и водоноски с челен товарач работиха на терен", обясни директорът на пожарната.

Старши комисар Димов допълни, че има нужда от изнесени екипи в повече точки, за да се "покрият" пожари в отдалечени места, както и от още специализирана екипировка. 

Цялото интервю на Антония Попова със старши комисар Васил Димов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42