Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Снимка: архив БНР

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов 79% от акциите на панаира и на практика еднолично управление на дружеството.

Делото на държавата съдържа два иска - първият е, че тя е собственик на 29% от акциите на Mанаира, а  вторият е, че решението на  Варна да ги прехвърли на "Пълдин туринвест“ е нищожно. 

По първия аргументацията е, че Панаирът е бил включен в забранителния списък за приватизация и поради това направеното през 2016 та дарение от страна на държавата към общините Пловдив и Варна е неправомерно. Съдебното решение обаче отхвърля това и не признава на държавата собствеността върху варненските акции=

Припомням, че тогава Пловдив върна своите близо 21 % на държавата, но не и  Варна своите 29%, въпреки изрично решение на местния им парламент.

Магистратите потвърждават като основателен втория иск на Министерството на икономика -  срещу прехвърлянето на варнениските акции  в "Пълдин туринвест" и го обявяват за нищожно, защото е в противоречие  със Закова за приватизационен и следприватизационен контрол.

Така Варна продължава да владее 29% от Международния панаир. Без тях Георги Гергов остава с 50,3%, вместо с близо 79 на сто собственост в Панаира.

Община Варна и "Пълдин туринвест" са осъдени да платят  на държавата близо 760 000 лева за направени разноски по делото.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14 дневен срок.

Припомням, че спорните 29 процента акции на панаира, равняващи се на 16 милиона лева от капитала му, са под запор заради водените дела.

По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с  фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигато  заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват над 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19