Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

| обновено на 24.07.24 в 10:24 | Интервю
Борис Попиванов
Снимка: БТА

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов, политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии.

Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат да има някаква комуникация между политическите парии, но тя липсва напълно. Впечатлението на всички е, че политическите играчи са се примири, че отиват отново на парламентарни избори.", каза политологът. 

По думите му БСП и ИТН имат най-голям шанс да получат третия мандат. "И в двата случая не виждам как би могло да се получи широко съгласие за правителство, защото при тази парламентарна конфигурация това е невъзможно.", посочи доц. Попиванов.

"Въпросът за консултации, които предлагат от БСП също има значение, но днес се опасявам, че това ще е излишно, защото подобни разговори ще се използват за предизборни послания.", каза политологът. 

ДПС и ДПС без Пеевски: "Очаква се раздвижване в тази партия преди вота, защото това положение е напълно неустановено. Изборите дадоха на ДПС силен резултат, който в парламентарната зала е разделен на две. Това висящо положение не може да продължи. Решение на този въпрос трябва да стане скоро, и кризата в ДПС ще има развитие в следващите седмици. Политиката в ДПС е на път да победи икономиката. Тенденцията за Делян Пеевски е низходяща."

"Продължават партиите да се стремят към мобилизиране на своите електорати, без поглед към цялото общество и неговите проблеми.", каза доц. Попиванов. Според него ниската избирателна активност може да доведе до нови партии от спектъра на "Величие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25