Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия. 

Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я понасят главно хотелите и ресторантите. След 16 ч. туристите влизат в хотелите, ползват интензивно вода, нашият бранш е много енергоемък, заради загряване на вода, охлаждане, печки и т.н. и оттам нататък сключените предварително договори с туроператорите няма как да бъдат с променени условия. Удара го понасят понесен от хотелиерите и ресторантьорите". Това заяви заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на пловдивското сдружение "Тракия" Еньо Енев.

Енев подчерта, че за тази  ситуация от ИБ на БХРА вече са уведомили с отворено писмо премиера, Министерствата на финансите и на енергетиката, както и парламентарните групи и медиите, с надеждата НС да гласува компенсации, които ще подпомогнат цялата икономика на България.

"Всички знаем, че туризмът не е само един хотел и ресторант, а снабдители, производители, десетки други браншове, които влияят на туризма и ще се повлияят от загубата на туристи. Компенсациите могат да бъдат като предишния път - всичко, което е до 200 и 250 лв. на мгвт/ч, а оттам нагоре да го поеме държавата.

 Това свръхпроизводство и свръхпечалба, което генерират тези, които се занимават с електрическата енергия, може да даде възможното решение".

Енев заяви още, че държавата "се оглежда в съседните страни" и се опитва да държи високо ниво, за да привлича туристи. Дестинациите около България са популярни и туризмът там се развива динамично и застрашава нашия.

"Туроператорите у нас се стремят да договарят  цени, които да са атрактивни за туристите, за да дойдат и у нас. При тези условия най-многото, което може да поеме туроператорът, е между 5 и 7 %. Оттам нагоре всичко е катастрофално и ще доведе до фалити".

По думите на Енев, непредвидимостта, на която сега сме свидетели, може да бъде сравнена с Ковид-кризата. "При тези цени на електроенергията без компенсация от държавата, ще се стигне дотам, самите търговци да си затворят обектите. Като ги затворят, ще освободят персонала,  който и без това сега е в голям дефицит. Управляващите бягат от отговорност и неглижират проблема. Ще дойде момент, когато обектите в туризма ще бъдат масово затворени, поради липса на потребление и на хора.

Няма и взети мерки от Външно министерство, които да облекчават визовия режим и да няма забавяния на визите на хората от трети страни. С по-леки условия трябва да се дават визите, те да бъдат по-дългосрочни, за да може вече ангажираният отвън работник да остане тук и да си работи спокойно".

Енев уточни още, че отдавна има сериозен спад на руски туристи, каквито след войната вече не пътуват до България. Има туристи от Европа, повече са румънците и украинците.

 "За разлика от другите години, този сезон е доста къс. Има и недобросъвестни колеги, които търсят бърза печалба, не спазват елементарни изисквания за сметка на останалите, които работим сърцато и искаме България да просперира. За радост обаче, има и доста хора, които работят качествено, излизат "на светло" и това е правилният път".

Енев бе категоричен, че след август в бранша ще има масови фалити, защото сметките за електроенергия са скочили над 100 пъти и цените сега са "убийствени".

Интервюто - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24