Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и депутат от ПП-ДБ Стою Стоев.

Той подчерта, че решението за реакцията на ПП-ДБ обаче ще бъде взето от колективните органи.

"Сега звучат красиви фрази, но зависи какви са намеренията отдолу. Не може под претекст, че държавата е в криза и трябва да се състави Правителство и да се намери мнозинство, да се състави безпринципно правителство. Трябва да се намерят сили и мнозинство да се върви в правилна посока с нужните реформи и изменение на ключови закони, за да възстановим чувството за спрведливост у хората".

По думите на Стоев, ако има справедливост в държавата, дълбоките проблеми, които сега не се виждат, могат да бъдат разрешени. В този Парламент обаче това е невъзможно.

"С голям скептицизъм тръгваме към третия мандат, но тази вечер ще съобщим нашето колективно решение".

Промените в Конституцията не са  успешни, защото създават опасни прецеденти, подчерта Стоев. "Конституционният съд ни казва, че обикновено НС почти не може да прави реални промени в Конституцията. Като изключим съдебната власт, дори промяната в чл. 23, че науката, образованието и културата са национални ценности, дори това КС смята за противоконституционно. До такава степен решението на КС отменя  почти всички разпоредби, които променихме, че дори и тези, които излизат от глава "Съдебна власт".

 Всичко това е лишено от мотивация, като не се обяснява защо противоречи на това, как се изменя Конституция на НС, а се излагат политически мотиви, подчерта Стоев. 

"Проблемът е, че в мотивите има интересни моменти и един от тях е, че за да се запази върховенството на правото, над него едва ли не трябва да е Господ, това реално ни казва решението".

По думите на Стоев, единствената различна мотивация в постановеното от КС в двете части - за съдебната реформа и за работата на Служебното правителство и на НС, които са останали в сила, е политическа. "Постановено е решение, което се мотивира от предишно решение, в което се казва, че когато главен прокурор не контролира КС, не става за главен прокурор. Това е опасен прецедент!"

Стоев посочи още, че обявеният от КС за противоконституционен механизъм за разследването на главния прокурор в голямото решение за конституционните промени, е в противоречие с друго решение на КС от същия ден - КС е оставил на законово ниво механизма за разследване на главния прокурор с единодушие от 12 гласа. "Вижда се, че съдебната реформа може да се случва на законодателно ниво и това е положителният изход от ситуацията - да се борим максимално това, което може да се постигне на законодателно ниво в съдебната реформа, да го имплементираме."

По думите на Стоев, оценката за промените в Конституцията трябва да бъдат давани безпристрастно, а не от експерти, които са преминали през една или друга партия и имат зависимости.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ще преговаряме за програма с ясни срокове за изпълнение

Какъв е шансът мандатоносителят "Има такъв народ" да реализира получения трети мандат за съставяне на правителство правителство в раздробения и конфронтиран 50-ти парламент? Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, той и неговите колеги искат да се случи нещо за българското общество и то - хубаво.  "Дали това може да стане, е въпрос на лична..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52