Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дойкин-Кърпаров квартет“ в Първо студио на Радио Пловдив

Двама удивителни български джаз музиканти със световна кариера пристигат в Пловдив за концерт на Eastern Passage Doykin & Karparov Quartet.
в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът е част от платфомата "Камерна сцена Пловдив" и ще е на 3 август, събота, от 20.00 часа. 

„Дойкин-Кърпаров квартет“ е съставен от музиканти със световна кариера: Асен Дойкин – пиано, Владимир Кърпаров – саксофон, Игор Спалати – бас и Питър Сомос – ударни.

Квартет Дойкин-Кърпаров е създаден през 2017 г. от дългогодишните приятели и музикални сътрудници Асен Дойкин и Владимир Кърпаров за поредица от изпълнения в Берлин, Германия. Оттогава насам формацията изнася ежегодни концерти в някои от най-известните джаз зали в Берлин и извън него. Музиката на квартета съчетава българските ритми и мелодии с традициите на джазовия идиом. През пролетта на 2024 г. квартетът записа дебютния си албум, който ще бъде издаден по-късно през тази година.

Пианистът Асен Дойкин е част от нюйоркската джаз сцена през последните двадесет и пет години. Изключително гъвкав пианист, Асен е работил с някои от най-изтъкнатите джаз музиканти на нюйоркската и световната сцена като Пино Паладино, Джо Лок, Кийт Карлок, Тим Лефевр, Бени Мопин, Кендрик Скот и много други. Свирил е в някои от най-известните нюйоркски сцени и джаз клубове като: Lincoln Center for the Performing Arts, The Steinway Hall, The Blue Note, Birdland, Smalls Jazz Club, Mezzrow Jazz Club, Joe's Pub.

Асен Дойкин е издал три албума като лидер и е композирал, аранжирал и продуцирал множество пълнометражни албуми и музика за филми, телевизия, радио и театър. Музиката му е звучала на филмовия фестивал в Кан, HBO, BBC, WBGO NYC, Американското национално обществено радио, Queens Public Television, Jazz Radio Berlin и българските национални телевизионни и радио канали. Асен се е утвърдил като изтъкнат джаз преподавател, ръководи пиано факултета в Нюйоркската джаз академия и Академията "Монтклер Кимбърли".

Музиката на Владимир Кърпаров е едновременно уникална и експресивна; тя се характеризира с необичайно успешен синтез между съвременния джаз и ритмичния и мелодичен колорит на жизнената българска народна музика. Всестранно вдъхновеният музикант и талантлив композитор, който с лекота преминава жанровите граници, има издадени много успешни собствени албуми като "Thracian Dance" (2007), Forkolor (2014), Antihypocrisyl (2016), Iglika (2022).

През 2020 г. получава наградата на Министерството на културата на Република България за популяризиране на българската култура по света. Освен със собствените си формации - V.Karparov Quartet, Balkan Spirit Ensemble, Forkolor Saxophone Quartet, Duo Stawinski & Karparov, Karparty Brass Band. Владимир активно концертира като Doykin & Karparov Quartet.

Платформата „Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Бухалов, зам.- кмет на Пловдив и двукратен  олимпийски шампион

Представят алманаха "100 години кану-каяк" в Първо студио на Радио Пловдив

Луксозният алманах „100 години кану-каяк“ ще бъде официално представен пред публика на 15 юли, понеделник, от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Автори на изданието са журналистите Ани Дончева и Николай Кръстев, работили по него в продължение на година и половина.  Идеята е на федерацията, която това лято отбелязва 100-години организиран..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

Валентин Иванов с изложба в Културния център на Радио Пловдив

Младият художник Валентин Иванов ще представи своя изложба графика в Културния център на Радио Пловдив. В експозицията, която е първата самостоятелна на художника, се представят няколко графични цикъла. Теми, които разработва в своите офорти Валентин Иванов, са контрастът - мъжки и женски принцип, старост и младост, мотивация и..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

"Пловдив чете" събира Младен Влашки и Васил Върбанов в "Преге" пред публика

По традиция в рамките на „Пловдив чете“  литературният изследовател доц. Младен Влашки води едно издание на предаването за света на книгите „Преге“ пред публика в Първо студио на Радио Пловдив. Това се случи в събота, от 11.00 часа.  Специален гост и съводещ на "Преге" бе журналистът, радио и телевизионен водещ Васил Върбанов, който..

обновено на 15.06.24 в 12:12

Димитрина Дойчинова показва живопис и графика в Радио Пловдив

В каталозите има пояснения за техниката и идеята на нейните картини. Повечето й графики са в класически графични техники, но има и авторска и ръчна сериграфия- експериментирани от нея.  Творчеството на Димитрина Дойчинова и ще бъде представено от художника Минчо Панайотов, който е първият й учител.

публикувано на 27.05.24 в 13:20

БНР празнува 24 май с литературно четене на журналисти- писатели

Журналистите - писатели от БНР ще отбележат празничния 24 май с участие в предаването "Артефир" на програма "Христо Ботев". Специално издание на "Артефир", което се излъчва от 12.00 до 14.00 часа, е под мотото "Радио ПЕН Клуб".   Литературното четене, организирано от БНР и програма "Христо Ботев", е в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 23.05.24 в 14:17