Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички.

Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у партиите. Това коментира политологът Румяна Коларова.

Според нея изборът на ИТН да започне срещите с т.нар. отцепници от Величие и ДПС е тактическо действие. Подчерта още, че при разговорите се е видяла рязката конфронтация с първата група на Величие, а при втората група на Величие са сменили подхода и са заели активната страна, като са изложили приоритети, които са приемливи за всички в НС.

„Трябва да подчертаем, че това не са преговори за съставяне на кабинет, а публични обсъждания за търсене на стартови позиции при евентуално обсъждане на кабинет.

За да имаме успех при съставянето на правителство след следващите предсрочни избори трябва да се смени подходът на партиите една към друга, защото е пределно ясно, че този, който иска да управлява трябва да е готов да направи коалиция.

Предизборните коалиции не са ефективен модел на действие. Може би това, което правят ИТН е по-коректно от това, което правят от ПП  - да се опитват чрез други действия да формират някакъв вид мнозинство в рамките на този парламент. Такава е заявката на Христо Иванов за структуриране не мнозинство срещу Пеевски чрез подкрепа за Доган. Това е друг вид действие за формиране на вид коалиционен блок“, коментира Коларова.

Подчерта още, че Борисов е мълчалив, защото всяка активност в този момент носи негативи. Категорична е още, че ИТН няма да спечели от третия мандат, но може да излезе с минимална загуба. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34