Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на третия мандат". Това заяви социологът и директор на "Медиана" Кольо Колев.

Той обаче уточни, че времето дава известен шанс на отделните партии и на техните ръководители да помислят, нещо, което те правят постфактум, а именно -  какво можем и какво искаме да направим с тези ресурси.

"Да се види в конкретика, когато разполагам с тези ресурси като избиратели, като популярност и като престиж, какво мога да направя оттук нататък. И това е единият въпрос, а другият не по-малко важен въпрос е какво трябва на страната тук и сега, когато все повече се вижда, че България може да бъде засмукана в този турбулентен свят. Тези неща поставят пред партиите сериозни въпроси, които се игнорират".

По думите на Колев, да имаш ясна програма, каквато ИТН нямат, невинаги е достатъчно ефективно. 

"Светът се тресе, има завихряне и по-добре може би е не да имаш ясна програма, а идеи, които да покажат  как да се измъкнеш от това с най-малко поражения. За съжаление, нивото на голяма част от политическия елит е, да слушаме големите братя. А този начин на мислене все повече се сблъсква с усещанията и чувствата на хората и те отказват да гласуват за тези политически елити, които не изразяват техните тревоги и техните притеснения".

Колев бе категоричен, че трябва да виждаме основното - голямата картина и мястото на България в нея, защото всички други екзотични скандали са продукт или нюанси на голямата. "Основното е тресящият се свят и мястото на България".

Всички останали заигравки за комплотите на ПП-ДБ  за сваляне на Рая Назарян остават на заден план.  "Това, което може да се каже за въпросната схема е, тя е прекалено семпла. Не че не е възможна, но шансът да бъде реализирана е малък", заяви Колев.

Колев сподели песимизма си по-добро бъдеще на българския парламентаризъм при следващи избори, заради това, че в основата на кризата е залегнало дълбокото противоречие между  политическия елит, който твърди, че трябва да слушаме Големите братя и да надуваме свирките на войната, и обществото като цяло.

"Това противоречие няма да бъде решено с вътрешни средства. То ще бъде решено на външнополитическия терен с развитието на войната в Украйна, на новото огнище на напрежение, които вкарвят страната ни в турбулентността на света в момента. Обективни външнополитически фактори могат да пресекат изборната спирала". 

В този контекст Колев допусна да се мисли за допирните точки на общо управление които да опитат да измъкнат страната от тази турбулентност.

 "Малко или много, всички политически играчи бяха набити от избирателите по много категоричен начин. Не е необходимо да си мислим за нови политически играчи, а за това, че след като те набият, може би ти идва акълът и започваш да разсъждаваш по-различно. И това е една от възможностите."

Интервюто - звуковия файл: 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Детска площадка в "Централен" е опасна за малчуганите

Жители на район „Централен“ сигнализираха, че детската площадка в междублоковото пространство на ул. „Данаил Николаев“ 109 е в окаяно състояние и дори е опасна за малчуганите. Хората са подавали сигнали до институциите, но до този момент детското съоръжение не е ремонтирано.  Площадката се намира в сенчесто междублоково пространство на..

публикувано на 01.08.24 в 09:15

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20