Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без да работи "Екобус - Пловдив" натрупа 137 000 лв загуба

| обновено на 01.08.24 в 14:34

На 137 хиляди лева възлиза общата непокрита загуба на общинско дружесво „Екобус“, като само за миналата година тя е в размер на близо 109 хиляди лева. Останалите 28 000 лева са натрупани през предходни периоди. Това стана ясно от приетия от Общинския съвет годишен отчет и доклаз за дейността през 2023 година. Слави Георгиев от ГЕРБ призова управителят Илко Търпов да си тръгне още днес от този пост.

„Господин Търпов, трябва да сте засрамен от това, което сте внесъл в ОбС. Мисля, че е редно да си тръгнете в най-скоро време“, каза Слави Георгиев в зала.

Дружеството беше създадено в мандата на бившия кмет Здравко Димитров, като идеята беше общинското дружество да е независима от частните превозвачи структура и с нея Община Пловдив да може да кандидаства по различни европейски програми за закупуване на автобуси, с които да обслужва част от линиите на масовия градски транспорт.

До момента „Екобус“ не осъществява дейност като превозвач, въпреки, че има лиценз, а на щат е назначен само директор. От отчета, представен в Общинския съвет, става ясно, че едногодишните разходи за неговите заплати и осигуровки възлизат на 28 000 лева. Отделно са похарчени близо 62 000 лева за външни услуги и материали.

През месец май Община Пловдив кандидаства с проект за 20 милиона лева по ОП „Региони в растеж“ за закупуване на електрически автобуси и зарядни станции за тях, но до този момент не е ясно дали той ще бъде одобрен.

Общинското дружество няма да може да калкулира собсвени приходи, ако не придобие собствени рейсове, с които да започне реална дейност като общински превозвач. Разходите на „Екобус“ ще продължат да се увеличават, като за тази година се планира те да бъдат в размер на 262 540 лева.

В доклада на директора Илко Търпов се посочва, че основен проблем през миналата година е бил липсата на средства в дружеството за покриване на текущи задължения и данъци, както и за осъществяване на подготовката и провеждането на предпроектно проучване и процедури по ЗОП, свързани с отваряне на ефропейски фондове и средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парламентарна комисия проверява кмета на Доспат за корупция

Парламентът създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени от кмета на Община Доспат - Елин Радев.  След прегласуване, поискано от ГЕРБ-СДС, комисията бе създадена със 116 гласа "за", 63 - "против", и двама - "въздържал се". Според решението..

публикувано на 01.08.24 в 14:59

Арестуваха рецидивист, "ужилил" пенсионери с близо 7000 лева

Полицията арестува 47-годишен рецидивист, измамил възрастни хора в Пловдив. Негови жертви станали 86-годишен мъж и 87-годишна жена, от които измамникът отнел общо над 2400 евро и 2000 лева.  Представяйки се веднъж за полицай и втори път за социален работник, измамникът влязъл в домовете на възрастните хора под предлог да предпази жилищата им от..

публикувано на 01.08.24 в 13:43

Глобиха фенове за сбиването на мача "Ботев"- "Локомотив"

Деветима футболни фенове са задържани за участие в сбиването  по време на мача Ботев – Локомотив, който се игра миналата неделя в Пловдив.  Събрани са доказателства за това, че деветима мъже на възраст между 20 и 46 години са съпричастни към сбиването на южната трибуна на стадион “Христо Ботев”.  Те са били задържани за денонщие в в Шесто..

обновено на 01.08.24 в 13:04

Неизправна земеделска техника пали пожари в Пазарджишко

През последната седмица в област Пазарджик са установени 46 нарушения на противопожарните мерки, наложени от областния управител Валентина Кайтазова. Най-честите случаи са неизправна селскостопанска техника. На земеделските стопани са съставени предупредителни протоколи за отстраняване на техническите проблеми в срок.  До тогава те нямат право да..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

Пренасочиха 180 000 лв. от инфраструктурни проекти за Спортния диспансер

180 000 лева възмезден безлихвен заем от бюджета на Община Пловдив се отпуска на Медцински център за рехабилитация и спортна медицина в града. Това решиха общинските съветници на Пловдив. Средствата се предоставят за изработването на технически проект за спешни ремотни дейности на базата, която е в незавидно състояние. Заместник-кметът..

публикувано на 01.08.24 в 12:21