Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за миналата година те възлизат на почти 109 хиляди лева, а 28 000 лева са за заплати и осигуровки на управителя. Той е и единственият служител на „Екобус“, но фирмата, създадена в предходния кметски мандат с идеята Пловдив да има общински превозвач, с който да кандидаства по европейски програми за закупуване на автобуси, с които да обслужва част от линиите на масовия градски транспорт.

Вчера по време на сесията се чуха призиви на общински съветници Илко Търпов да си подаде оставката и да бъде назначен нов управител. 

„Не чухме една критика при така представения отчет. 34 общински съветници гласуваха „за“. Аз не чух някакви критики по така представения бюджет. Второ, общинските съвтеници имат право да поискат моята оставката. Сега остава да се намерят 25 съветници, които да гласуват това решение. И не разбирам защо общински съветник трябва да се отказва от правата си, които има, тоест да се внесе предложение за отстраняване на управителя“, заяви в интервю за Радио Пловдив Илко Търпов по повод призива на общинския съветник от ГЕРБ Слави Георгиев да си подаде веднага оставката.

Управителят на „Екобус“ обаче каза, че е поставен в хипотеза, в която едновременно трябва да напусне, а също и да направи анализ за ползата от инвестиции в дружеството.

„Кое от двете да направя?“, попита Търпов.

Според него странен е факта, че ден след като заместник-кметът по транспорт, е обявил, че Община Пловдив кандидатства с проект за 20 милиона лева по европейска програма за закупуване на автобуси, се появяват гласове, които поставят под съмнение идеята за съществуване на общински транспорт.

Последната идея, за която заместник-кметът е водил разговори, е Пловдив да вземе 10 стари автобуса от Стара Загора, където стоят неизползвани.

„Те стоят и чакат да ги вземен, но това ще стане, когато се разберат общинските съвети на Пловдив и Стара Загора. Това ще ни даде възможност да натрупаме километри, защото може да има такова изискване при кандидастване по различните програми“, обясни още Илко Търпов.

Цялото интервю с Илко Търпов можете да чуете в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си, е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18

Детска площадка в "Централен" е опасна за малчуганите

Жители на район „Централен“ сигнализираха, че детската площадка в междублоковото пространство на ул. „Данаил Николаев“ 109 е в окаяно състояние и дори е опасна за малчуганите. Хората са подавали сигнали до институциите, но до този момент детското съоръжение не е ремонтирано.  Площадката се намира в сенчесто междублоково пространство на..

публикувано на 01.08.24 в 09:15

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50