Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако "властта в Пловдив е абдикирала", виновните ще си понесат последствията

Народният представител от ПП- ДБ, Стою Стоев, който е избран от Пловдив, обяви в питане до примиера Главчев в НС, че местната власт в Пловдив е абдикирала, РИОСВ и Регионалната здравна инспекция не отговарят, а от Общината нищо не знаят. коментарът му е по повод задимяването на Пловдив заради пожара на депото в Цалапица.

"Отговорът на 112 беше, че гражданите могат да се информират от интернет", коментира депутатът. Според него 25 пъти над нормата е замърсяването с фини прахови частици в Пловдив. Стою Стоев помоли служебния премиер да се ангажира и да създаде щаб, които да се заеме с проблема.

Има две станции, които са разположени от Регионалната инспекция по околната среда и водите Пловдив - едната е при Стамболийски, другата е при Пловдив. Има завишени стойности на фини прахови частици в Пловдив, но нормите не са превишени, отговори служебният министър-председател. 

Той посочи, че не знае защо гражданите не получават информация и, че ще провери случая, и виновниците ще бъдат наказани.  

Служебният премиер посочи, че РИОСВ действа в координация с областния управител, с кмета на Пловдив, както и с РЗИ. 

"Всички действат и данните се предоставят, а защо аз съм този, който го съобщава, а не тези, които е трябвало да го съобщят на гражданите, ще се изясни и виновните ще си понесат последствията", категоричен бе Главчев. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ФПЧ намаляват, РИОСВ регистрира увеличен "бензен" във въздуха на Пловдив

В Пловдив продължава да се наблюдават завишени стойности на фини прахови частици, съобщиха от РИОСВ.  Към 13 часа двата измервателни пункта „Каменица“ и „Тракия“ регистрират съответно 34 и 22 микрограма на кубически метър.  Пикът е достигнат около 10 часа днес, когато стойностите достигнаха 151 микрограма в „Тракия“, след което има плавно..

публикувано на 02.08.24 в 14:03

Статиската отчита пореден ръст на строителството в Пловдив

През второто тримесечие на тази година общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 365 жилищни сгради с 2 269 жилища в тях и с 257 808 кв. м разгръната застроена площ. Данните на Териоториалното статистическо бюро- Юг показват ръст на броя сгради в проект с 31% спрямо първите три месеца на..

публикувано на 02.08.24 в 13:41

В Пазарджик масово глобяват "шумни" коли и мотори

Полицията в  Пазарджик започна масови проверки, съчетани със санкции спрямо собствениците на особено „шумни“ коли, които надхвърлят допустимите за това норми.  Оказва се, че проблемът е доста сериозен и акцията стартира след множество оплаквания от граждани, изтъкват от областната дирекция на МВР.  Неудобството за хората е допълнително изострено..

публикувано на 02.08.24 в 13:25

Откриха нова спортна площадка в асеновградско училище

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев откри новоизградена спортна площадка в двора на ОУ „Ангел Кънчев“. Тя е реализирана по проект, спечелен пред МОН по Програма за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки. Съоръжението съдържа комбинирани спортни игрища за баскетбол, волейбол, народна топка и писта за бягане...

публикувано на 02.08.24 в 12:14

Кризисният щаб в Пловдив призова мерките на РЗИ да се спазват и утре

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Кризисния щаб във връзка с пожара на сметището край Цалапица, което се запали снощи. Гасенето продължава и тази сутрин с тежка техника, която зарива с пръст тлеещото огнище, разположено на повече от 10 декара площ. Продължава гасенето на сметището край Цалапица От сутринта Пловдив..

обновено на 02.08.24 в 11:45