Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФПЧ намаляват, РИОСВ регистрира увеличен "бензен" във въздуха на Пловдив


Заради дима от пожара на депото за отпадъцив Цалапица, в Пловдив все още има завишени стойности на фини прахови частици, съобщиха от РИОСВ. 

Към 13 часа двата измервателни пункта „Каменица“ и „Тракия“ регистрират съответно 34 и 22 микрограма на кубически метър. 

Пикът е достигнат около 10 часа днес, когато стойностите достигнаха 151 микрограма в „Тракия“, след което има плавно спадане на замърсяването по този показател.

Екоинспекцията обаче отчита завишени стойности по показател „бензен“ в „Тракия“, като стойностите не превишават пределно допустимите, които са 5 микрограма на кубически метър. Горната граница е била доближена около 8 часа тази сутрин, след което пада и в момента е около 1 микрограм в един кубически метър въздух. Обичайно в Пловдив този въглеводород, който е отровен и канцерогенен, е под 0.5 микрограма, показва диаграмата на РИОСВ.


Разположената в гр. Стамболийски мобилна автоматична станция, която от снощи следи показателите за фини прахови частици, въглероден оксид, азотни окиси и серен диоксид не регистрира превишения на нормативно установените нива, въпреки, че се наблюдават по-високи от обичайното стойности. 

РИОСВ – Пловдив припомня за дадените от директора на институцията в началото на месец юли предписания до кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в  регионалните депа за битови отпадъци, разположени на територията на техните общини с оглед на продължителния период с екстремни дневни температури и метеорологичната прогноза за горещо време. Той отново настоява за спазването на това предписание.

Подробности чуйте в зувковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва прокурорска проверка за обгазяването на Пловдив

Районна прокуратура - Пловдив образува досъдебно производство за установяване на причините за замърсяването на въздуха в Пловдив и селищата около депото за отпадъци в Цалапица. Наблюдаващият прокурор е дал указания на мястото на възникналия пожар да се извършат съвместни огледи с контролиращите институции - РИОСВ, РЗИ, Противопожарната служба и да..

публикувано на 02.08.24 в 15:43

Постоянен арест за мошеника, измамил двама възрастни

Измамникът, който успя да заблуди и ограби почти 7 000 лева от двама възрастни в Пловдив, остава в ареста.  Рецидивистът Петър Станев, на 48 години и осъждан вече 16 пъти за кражби, измами и грабежи, е извършил поредният си удар е два три дни след като излязъл от затвора.   За свои жертви той избрал 86-годишен мъж и година по-възрастна жена. Пред..

публикувано на 02.08.24 в 15:13

Статиската отчита пореден ръст на строителството в Пловдив

През второто тримесечие на тази година общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 365 жилищни сгради с 2 269 жилища в тях и с 257 808 кв. м разгръната застроена площ. Данните на Териоториалното статистическо бюро- Юг показват ръст на броя сгради в проект с 31% спрямо първите три месеца на..

публикувано на 02.08.24 в 13:41

В Пазарджик масово глобяват "шумни" коли и мотори

Полицията в  Пазарджик започна масови проверки, съчетани със санкции спрямо собствениците на особено „шумни“ коли, които надхвърлят допустимите за това норми.  Оказва се, че проблемът е доста сериозен и акцията стартира след множество оплаквания от граждани, изтъкват от областната дирекция на МВР.  Неудобството за хората е допълнително изострено..

публикувано на 02.08.24 в 13:25

Откриха нова спортна площадка в асеновградско училище

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев откри новоизградена спортна площадка в двора на ОУ „Ангел Кънчев“. Тя е реализирана по проект, спечелен пред МОН по Програма за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки. Съоръжението съдържа комбинирани спортни игрища за баскетбол, волейбол, народна топка и писта за бягане...

публикувано на 02.08.24 в 12:14