Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции. 

В тази връзка РЗИ Пловдив организира обучения, съвместно със здравни медиатори, сред жители на  район „Северен“, квартал „Шекер махала“ и район „Източен“. В периода ще бъдат  разпространени здравно-информационни материали, лентички и презервативи в: лечебни заведения в град Пловдив, социални домове и лаборатории. 

От началото на 2024 г. приблизително 190 хил. лица у нас са изследвали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени са 158. От тях 3,7 пъти повече са мъжете с установена ХИВ инфекция спрямо заразените жени. Най-много са новозаразените лица във възрастовата група 30-39 г. – 51 (32% от всички), следвана от възрастовата група 40-49 г. – 38 лица (24%) и възрастовата група 20-29 г. – 36 лица (23%). Близо 90% от новите вирусоносители посочват, че заразяването вероятно е осъществено при сексуален контакт, а 11%  - при инжекционна употреба на наркотици. Към 30 юни 2024 г. общо 2 438 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 412 (98,9%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, включително и в Пловдив в клиниката по „Инвекциозни болести“ на УМБАЛ „Свети Георги“.

От септември, мрежата на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) се разширява с включването на нови 7 кабинета в областните градове – Смолян, Кърджали, Ловеч, Кюстендил, Силистра, Сливен и Ямбол. Регионалните здравни инспекции за създали възможност в периода на лятната АНТИСПИН кампанията изследвания да се извършват и на други места, информация за които са налични на интернет страниците на РЗИ. Националната АНТИСПИН кампания традиционно се провежда през месец август. Кампанията стартира от днес, а дейностите ще продължат до 12 август, когато отбелязваме Международния ден на младежта.

Тази година зад инициативата застава известният влогър, интернет водещ и писател Емил Конрад.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27