Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

| обновено на 06.08.24 в 11:23

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза.

Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с необходимостта от нови зелени пространства.

Започва работа по проектиране на облагородяването на парк „Лаута“

В интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив районният кмет Георги Гатев заяви, че се работи по създаването на нови паркове, както и за проект за облагородяване на „Лаута“. Водят се разговори с АУ за изготвянето на безплатна лесотехническа оценка. Необходимо е обаче и геодезическо обследване, тъй като там има доста подземни комуникации, каза районният кмет.

„Правим сайт, който да бъде с благотворителна цел за събиране на тези средства. Ако ние не ги съберем по благотворителен път, то тогава ще ги заложа в бюджета на „Тракия“ за 2025 година. Този парк е един от най-големите. И за да може да се случи нещо, там трябва да се работи мащабно, а не на парче“, обясни Георги Гатев.

До края на годината ще бъде избран изпълнител за ремонта на Околовръстното на „Тракия“, но средства липсват

Готова е и общесвената поръчка за ремонт на околовръстния път на „Тракия“, но тя ще бъде пусната до края на този месец, но без осигурено финансиране. Целта е да се избере изпълнител и да се започнат ремонтните действия веднага след като бъдат осигурени средтвата.

„Булевард Цар Симеон е една болна тема на тракийци от дълги години. Но за да преасфалтираме целия булевард „Цар Симеон“, на нас са ни нужни между 3 и 4 милиона лева. Сами разбирате, че тези средства за нас са непосилни, като се има предвид, че за цяла година бюджетът ни е в размер на 800 хиляди лева“, каза още районният кмет на „Тракия“.

Ново предложение за зониране на местата за паркиране, предимство ще имат собствениците

Георги Гатев допълни, че се работи активно и по решаване на проблемите с паркирането в района, които през последните години стават все по-големи. В момента тече организация за оптимизацията на наличните паркоместа. Районният кмет е внесъл в Община Пловдив и в общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“ предложение за зонирането на местата за паркиране. Идеята е живущите в блоковете да са с предимство при паркиране, но това ще минава през доказване чрез адресна регистрация.

„И всеки, който има адресна регистрация в съответния микрорайон, може да има свободен безплатен достъп до тези паркоместа. По този начин ще постигнем няколко ефекта. Всички нелегално живеещи там ще имат интерес да се регистрират в район „Тракия“, както и да регистрират своите автомобили в Пловдив, и да си плащат данъците тук, за да могат да получат тези паркоместа. А тези, които не живеят тук, е те да имат достъп до местата за паркиране, но за тях да има почасово плащане. Това ще ги стимулира те да преместят колите си в рамките на деня“, обясни още районният кмет на „Тракия“.

Цялото интервю с Георги Гатев можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07