Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известният тенор Марин Йончев с концерт в Пловдив

За първи път известният тенор Марин Йончев ще представи самостоятелен оперен концерт в Пловдив. Той е озаглавен "Италианска оперна вечер" и ще се състои на 1 септември от 19.30 часа в Дом на културата "Борис Христов".

Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на едни от най-обичаните арии, написани от знаменити класически композитори, родени на Ботуша, сред които са имената на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Гаетано Доницети, Франческо Тости.

„Идеята за този концерт узрява от доста време. Аз винаги съм искал да направя хубав концерт в Пловдив. Все чакахме нещо да се случи. И накрая решихме да го направи, защото това е нашата публика, която най-много  обичам. А какво обича пловдивската публика? Хубава, романтична музика, италианска опера“, заяви в интервю за Радио Пловдив Марин Йончев, който от няколко години работи и живее в Женева.

Той започва своя активен музикален път още в най-ранна детска възраст, а първата му сценична изява е на четири годишна възраст. Талантът му е забелязан почти мигновено, което му носи редица награди от певчески конкурси. Дълги години е солист в Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева". Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в родния си Пловдив в класа на Нели Койчева. През 2013 и 2014 г. участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в България и Италия. Образованието му се допълва от бакалавърска и магистърска степен в класа на Мария Дякону, придобити във Висшето музикално училище в Женева.

Марин Йончев не скрива любовта си към Пловдив. И признава, че мечтата на семейството му е един ден да живеят постоянно тук. Затова известният тенор не скрива вълнението си от предстоящия концерт.

"Изключително съм развълнуван, че ще пея за прекрасната ми родна публика и ще отдам почит на един от любимите ми световни тенори Марио Ланца, изпълнявайки знакови арии от неговия репертоар, написани от емблематични италиански композитори. По време на рецитала ще представя и няколко популярни неаполитански канцонети", споделя Марин Йончев.

Акомпаниментът за концерта "Италианска оперна вечер" е поверен на виртуозната естонска пианистка Аве Вагнер, която години наред е вокален педагог и пианист в Операта в Лион и в Женевската консерватория.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Марин Йончев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Борис Стоилов представя изложбата си „Concerto movimento“

Известният български майстор на илюстрации – художникът Борис Стоилов, открива своята изложба „Concerto movimento“ в галерия „Apsenal of art“ в квартал Капана.  Борис Стоилов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Той е автор на повече от..

публикувано на 08.08.24 в 09:03

Даниела Настева представя авторска музика в Пловдив

Тази вечер от 19 часа в галерия “Димитър Георгиев” ще се проведе концерт с авторска клавирна музика на Даниела Настева . Концертът е по повод нейния рожден ден. Талантливата композиторка избра да се срещне със свои почитатели и да представи пред тях най-новите си музикални творби. Сред тях е и музикалната композиция "Бурята". Миналата..

обновено на 08.08.24 в 07:07

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44