Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик въведоха мерки срещу чумата по животните

| обновено на 08.08.24 в 10:29

Областната епизоотична комисия в Пазарджик прие мерки срещу чумата по дребните преживни животни за недопускане на заболяването на територията на страната.  Засилва се и ветеринарният контрол.  

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, до преодоляване на опасността от разпространяване на заболяването. 

Въвеждат се и ограничения на тяхното придвижване с някои изключения. Транспортирането на овце и кози в страната до месопреработващите фабрики ще става само след извършен клиничен преглед и контролен лист по образец, придружен с ветеринарно медицинско свидетелство. 

Засилва се щателната дезинфекция във фермите, както и на всички влизащи и излизащи транспортни средства. 

Собствениците на животни трябва да са добре запознати със симптомите на заболяването. 

На територията на област Пазарджик са регистрирани 45 хиляди дребни преживни животни и 22 хиляди едри. Мобилни комисии ще следят за спазването на въведените мерки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34

Хиляди се стичат на поклонение на Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хиляди християни от цялата страна се събират на Кръстова гора, където се вярва, че се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Както всяка година те ще пренощуват на святото място с молитва за изцеление. По..

публикувано на 13.09.24 в 07:17

Смолян се прощава с ексдепутата Петър Кадиев

Смолян се прощава днес с Петър Кадиев, бивш депутат от Алтернатива за българско възраждане в 43-то Народно събрание. Той бе заместник председател на комисията по културата и медиите.  Петър Кадиев е създател на първите регионални телевизия и радио в Смолян. В продължение на близо 30 години поддържаше журналистически екип в първата кабелна телевизия..

публикувано на 13.09.24 в 07:12