Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратяват договора с консорциума от три транспортни фирми, "Хеброс бус" оцеля

| обновено на 08.08.24 в 13:37

От 10 септември Община Пловдив прекратява договора с консорциума от три транспортни фирми, подписан през 2016 година, за обслужването на 8 линии от масовия градски транспорт. Това обяви пловдивският кмет Костадин Димитров, след като изтече едномесечното предизвестние към превозвачите за да изпълнят условията по договор.

Договорът от 2016 година касае линиите – 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113. Той е подписан с консорциум от три фирми – Автотранс Чолаков, Автобусни превози на Петко Ангелов и „Златанови“.

 „По него е най-голямото неспазване на разписанията. Една от фирмите изпълнява до 30 % от разписанията. И ние продължаваме нашите разговори, преговори с превозвачите. И тук ясно показваме, че заставаме на страната на хората“, обясни пловдивският кмет.

Ресорният заместник-кмет Савина Петкова обясни, че въпреки, че две от фирмите изпълняват договора, той е подписан с консорциум и затова той се разтрогва.

 „Той е подписан с консорциум от три фирми. Затова ние прекратяваме договора с всички три фирми, независимо, че две от тях – на Петко Ангелов има изпълнение почти на 99%, „Златанови“ също. Господин Чолаков по този договор много падна изпълнението“, обясни заместник-кметът по транспорт Савина Петкова.

Пред Радио Пловдив Петко Ангелов обяви, че ще търси правата си в съда, където може да заведе дело и срещу общината, и срещу нередовния участник в консирциума Димитър Чолаков, заради когото падна целия договор. Според Ангелов община Пловдив е имала ход да прехвърли линии на Чолаков към другите фирми, но незнайно защо не го е направила. Превозвачът зададе и въпрос дали при прякото договаряне, което предстои,  "Автотранс Чолаков" ще бъде допусната и дали това ще е морално от страна на администрацията. Петко Ангелов добави, че в рамките на два месеца неведнъж е разговарял с колегата си Чолаков, но той бил убеден, че  договорът няма да бъде прекратен и също е отказал да прехвърли линии към другите фирми, които могат да ги изпълняват.

Димитър Чолаков не отговоря на телефона си.

Следващата седмица Община Пловдив ще внесе до областния управител професор Христина Янчева искане за предприемане на спешна мярка и до края на месец август трябва да бъдат подписани нови договори за възлагане на обслужването на осемте линии, но без обществена поръчка. Срокът, в който ще важат временните договори, ще бъде определен от областния управител.

Днес стана ясно още, че договорът от 2018 година засега няма да бъде прекратяван, но той остава на дневен ред пред Община Пловдив. По него изпълнението на разписанията по лините на фирмата на Петко Ангелов и „Меритранс“ е над 98%. По линиите, които обслужва „Автотранс Чолаков“, има значително подобрение, като той вече минава 85% на изпълнение.

„Проблемите с „Хеброс бус“ остават. Подреждаме нещата така, че да стават нещата плавно, да няма сътресения преди началото на учебната година. Даваме им последен шанс, да се разберат между тях и господин Дошков и „Хеброс бус“ да дадат една или две линии с временно споразумение с някой, който може да се справи“, коментира още Савина Петкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученик от Пловдив триумфира на езикова олимпиада в САЩ

Хамза Арслан, който тази година завърши 10 клас в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов” в Пловдив, се завърна в България с два златни и един бронзов медал, след участието си в  в Глобалните Финали на Teenagle, проведени в Montclair State University, New Jersey, USA. Състезанието се провежда в 4 кръга, като всеки един от финалистите се подготвя с..

публикувано на 08.08.24 в 13:48

Откритата археология не застрашава изграждането на Бетонния мост

Археологическите разкопки на терена под Бетонния мост, при които беше разкрит богато устроен район с находки от  II-III век, няма да възпрепятстват изграждането на новото съоръжение, това увери пловдивският кмет Костадин Димитров.  До края на месеца трябва да бъдат готови основите, върху които ще се монтират гредите за Бетонния мост. Ако това бъде..

публикувано на 08.08.24 в 13:34

Стоп на изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци до контейнерите

6 глоби са наложени само  през вчерашния ден за нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, съобщи зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Иван Стоянов. Той обясни, че проверките се извършат съвместно с  общинското предприятие „Чистота“, Инспектората и Общинска полиция.  По думите гражданите не се съобразяват с графиците, които се..

публикувано на 08.08.24 в 13:31

Разбиха депо за пласиране на синтетичен хашиш на младежи

При спецакция на ГД БОП  и Окръжна прокуратура в Пловдив е заловена организирана престъпна група за разпространение на хашиш, марихуана и синтетична дрога.   Петима от бандата са арестувани този вторник, 6-ти август.  При обиските от техните адреси и автомобили са открити около половин килограм синтетичен хашиш, вещества за неговото..

публикувано на 08.08.24 в 12:17

Съдът пусна на свобода кмета на Войнягово с условна присъда

Районният съд в Карлово е одобрил тази сутрин споразумение между прокуратурата и кмета на село Войнягово Тодор Танковски.  На 31-годишния кмет е наложено наказание от 1 година лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок. Съдът е изменил мярката му за неотклонение и така той е бил освободен още в съдебната зала. Арестуваха кмета на..

публикувано на 08.08.24 в 12:10