Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Даниела Пастармаджиева.

"Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до промените в Конституцията. Трудно е да се направи прогноза какъв ще бъде изборът, защото зависи от различните въпроси, които ще постави пред кандидатите", коментира тя.

По думите й, разговорите между президента и политическите партии не изглеждаха много конструктивни. 

"Според промените в Конституцията имаме непрекъснат парламентарен контрол и във всеки момент народните представители могат да поискат от премиера или министрите да отговарят на въпроси. Те вероятно се пазят от това да не бъде партиизиран кабинетът", обясни политологът.

Политическият инженеринг е част от духа на времето, в което живеем. Разговорите за смяна на Рая Назарян от поста председател на НС са също част от тях. Искаме да решим проблеми, които са съдържателни, с промяна в структурата, каза доц. Пастармаджиева.

На теория консултациите при президента не са излишни, но политиците не успяха през последните години да придадат необходимия смисъл на процедурите. Това за пореден път показва нивото и подхода им към управлението на страната, смята политологът.

Тя даде пример с искането на ПП-ДБ за смяната на вътрешния министър Калин Стоянов. "Те сигурно имат свои основания, но обществото остава с впечатлението, че какъв ще бъде резултатът от изборите зависи в неприемливо висока степен от вътрешния министър". 

Важен е съставът на бъдещото 51-во НС. В БСП текат процеси на обединение, в ДПС още не знаем какво ще се случи, но трусовете ще имат негативен ефект.

"Величие" са интересни, но разпадът и при тях може да доведе до приключването на партията. Но пък те в социалните мрежи, особено към Ивелин Михайлов, имат голям интерес и може да запазят някаква позиция. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с доц. Даниела Пастармаджиева е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29