Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кралска" цена от 10 000 лева за пъпеш от Пловдивско

Новият собственик на плода е Георги Таров, земеделски производител от Плевенско

"10 000 лева е последната цена от търга за Кралския пъпеш. Отива при Георги Таров, агробизнесмен от Плевен! Честито!"

Това написа на страницата си във Фейсбук пловдивският земеделски производител Красимир Кумчев. По негова инициатива за първи път в нашата страна бе разигран търг на „кралски пъпеш“. 

Търгът започна в 9 часа 4 август - неделя, и приключи в 21 часа снощи. Наддаването започна от 400 лева и стигна до 10 000 лeва. "Това е фантастична цена!", коментира Красимир Кумчев, в чиято градина е отгледан пъпешът. Той е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара. 

Производителят обясни, че е било предизвикателство да го отгледа на тракийска земя. "За мое удовлетворение получи се прекрасен, фантастичен плод. Днес претеглихме един от 4-те плода и се оказа, че тежи 1 кг 670 грама, което е със 170 грама повече от горната граница, която се счита, че трябва да тежи "Юбари", допълни Кумчев. 

Новият собственик на пъпеша Георги Таров е земеделски производител от Вълчитрън и отглежда плодове и зеленчуци. Включил се е в търга на Красимир Кумчев, защото е заинтригуван от каузата за изграждане на Фонтана „Ябълката“, който да бъде символ на плодородието по нашите земи.

"Каузата си заслужава! Пъпешът е само средството да бъде постигната тя. Навярно 10-те хиляди лева няма да стигнат за паметника, но се надявам и други хора да се включат и необходимите пари да се съберат", каза пред Радио Пловдив Георги Таров.

Той допълни, че утре сутрин ще получи "кралския" пъпеш, но няма да го опита веднага. 

"Според моя приятел Красимир Кумчев плодът трябва да доузрее няколко дни, след като бъде откъснат. Така че най-вероятно след седмица ще го опитаме с приятели", обясни земеделският производител, който отглежда основно зърнени култури, но също дини и пъпеши. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - сатира и чутовен инцидент в студиото

Внезапен инцидент на границата на трудовата злополука ще се случи в студиото! Гостът Хари Спасов ще изпита въздействието на мистични, пакостливи сили, докато разговаря с водещия по ръба на бръснача Петър Краевски.  Каква опасност го грози? Ще разберете това, ако ни слушате.  Освен това очаквайте пъстър калейдоскоп от хумористични миниатюри –..

публикувано на 09.08.24 в 10:12

Малки и големи "Пеещи котенца" гости в неделния ефир

В разгара на лятото осем от солистите на ДВГ "Пеещите котенца" гостуваха на предаването на Радио Пловдив Клуб „ Неделя". Половината от тях направиха своя дебют в студиото на БНР.  Малките пловдивски таланти Ангел и Невена Благоеви, Дарина Танева, Елизабет Милушева, 3-годишният Джак Танев, Никол Маврова, Натали Тумбакова и Надя Илиева разказаха в..

публикувано на 07.08.24 в 17:07

Международно литературно четене в Чепеларе

За втора поредна година в магията на планинския град Чепеларе ще се проведе Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова" и ще се състои на 10 август /събота/ от 19:00 часа, площад "Олимпийски".  Участие в четенето ще вземат писателките Анджела Джокич (Сърбия), Деница Пенчева (България), Ема..

публикувано на 07.08.24 в 16:42

Жива библиотека тази събота в Пловдив

Всяка година Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“ отбелязва Международния ден на младежта, който се чества на 12 август. И тази година ще се проведат едни от любимите дейности на младите хора ж ива библиотека и форум театър.  Жива библиотека стартира точно в 16:30 на 10 август/събота/ и е с вход свободен. В рамките на два часа в живата..

публикувано на 07.08.24 в 16:07

Как да изберете подходящите офис мебели за максимален комфорт?

Изборът на правилните офис мебели е от съществено значение за създаването на удобна и продуктивна работна среда. Те не само подобряват вашето здраве, но и увеличават ефективността ви, разказват от екипа на OK Office. Важни фактори при избора на офис мебели Когато избирате трябва да имате предвид няколко ключови фактора, за да си осигурите..

публикувано на 07.08.24 в 13:30