Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата обеща да го поднови още днес

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски". 

Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се подменят огромните ВиК тръби. 

Жителите на район „Южен“ твърдят обаче, че графиците за ремонта не се спазват, а преди три седмици внезапно фирмата изпълнител е спряла работа. Оставен е обаче огромен ров, който се е преврънал в септична яма, тъй като там се изтича спукана отходна тръба.

От ВиК-Пловдив обясниха, че проблемът е във фирмата изпълнител и очакват тази седмица да бъде решен. Пред Радио Пловдив говорителят на ВиК Йордан Чемишев коментира, че дружеството е възложител, а не изпълнител на ремонтите.

Екатерина Башова, представител на консорциума, който извършва ремонта, обясни, че са имали технологично забавяне, което е изисквало време, за да се реши проблемът. "Още днес връщаме работниците на обекта и смятавме, че до 2 седмици ремонтът в този участък ще бъде завършен", заяви тя.

Тихомир Кръстев, представител на фирмата подизпълнител, обясни, че по време на ремонта са се натъкнали на множество необозначени подземни комуникации, които не са били отразени в цялост в кадастъра. "Имаме допирни точки с други комуникации - електромрежа, съобщителни кабели, нови водопроводи за новите блокове, водопроводни и канализационни отклонения и др. Има много такива случаи по цялото трасе", обясни инж. Кръстев. 

Кметът на район "Южен" Атанас Кунчев коментира, че фирмата изпълнител вече се е върнала на терен, а районната администрация ще следи по-сериозно изпълнението на проекта. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама възрастни в болница след катастрофи в Сопот и Дъбене

Два тежки пътни инцидента със сериозно пострадали възрастни хора са станали в Сопот и карловското село Дъбене тази сутрин. Около 9 ч. на главната улица в центъра на Сопот е била блъсната на пешеходна пътека 87-годишна жена от миниван Фолксваген, управляван от 82-годишен шофьор от столицата. Жената е в тежко състояние, с множество травми и е откарарана..

публикувано на 12.08.24 в 11:00

Горещо в цялата страна, в Пловдив 37°

Новата седмица започва със слънчево време, а максималните температурите ще са с няколко градуса по-високи от последните дни и ще са между 34° и 39°. Жълт код за високи температури днес издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи з а цялата страна . Днес времето ще е слънчево. Ще духа слаб, в източните райони -..

публикувано на 12.08.24 в 08:41

Протест пред парламента срещу политизацията на МВР

Полицаи от цялата страна се събират на протест в София. Пред сградата на Народното събрание те ще изразят недоволството си от: „безпрецедентен опит за употреба на министерството на вътрешните работи.“  Служителите на реда са категорични, че "МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки".  Очаква се на площада да се съберат не само служители..

обновено на 12.08.24 в 08:29

Военно занятие по алпийска подготовка в центъра на Смолян

101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски ще проведе отворено занятие по алпийска подготовка. Военнослужещите ще разиграят занятието от 9 часа пред Родопския драматичен театър в Смолян.  Ще бъдат демонстрирани алпийски техники за спускане по алпийски „тролей”. Ще бъде показано алпийско оборудване и на въоръжение: АК, ПК, пистолет „SIG..

обновено на 12.08.24 в 08:28

Предстои зрелищен звездопад, днес е пикът на метеорния поток "Персеиди"

Днес е максимумът на метеорния поток "Персеиди" за тази година. Той ще настъпи от около 16 до 19 часа. Луната е едва в първата си четвърт, няма да свети силно и звездният дъжд ще може да се наблюдава добре. Специалистите съветват наблюдението да бъде сред природата, далеч от светлините на населените места. "Персеиди" е интензивен поток с..

публикувано на 12.08.24 в 08:22