Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

Свободните места след последното класиране, ако не се закриват паралелки, са 429

| Интервю

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици.

„Никога не съм имала по-трудно решение, но в крайна сметка решихме да не закриване нито една паралелка.", посочи Киркова. 

Информация за 4-то класиране: За участие в четвърто класиране са подадени заявления от 121 ученици. Класирани са общо 91 ученици, а 30 ученици не са класирани. Записани са 77 ученици, 14 ученици не са се записали. Свободните места след четвърто класиране, ако не се закриват паралелки, са 429. Предвид това, че има свободни 47 места в общини, в които няма  незаписани ученици, но паралелките са реализирани, свободните места реално стават 429-47=382, което е само с 6 места повече от необхванатите ученици. Трябва да се вземат предвид и миграционните и емиграционните процеси като, ако не се закриват паралелки, се осигурява достъп до образование за всички ученици, обучавали се в VII клас през учебната 2023/2024 учебна година.

Данните сочат, че 300 ученици в 7 клас са на поправителни изпити и 100 са некласирани, след всички проведени класации. 

Дуалните паралелки също са реализирани, като остават няколко училища, където все още се търсят желаещи за този вид обучение.

Това са Професионалната гимназия „Ана Май“ - Пловдив – специалност „Моден дизайн“, Професионалната гимназия по машиностроене –Пловдив - „Технология на машиностроенето“, както и в ПГХВТ „Димитрий Солунски“ – Асеновград – „Производство на кулинарни изделия и напитки“.

Търсят се и ученици и за новата специалност „Мехатроника“ в най-новото средно училище в областта, в село Бенковски.

Тази година в Пловдив и областта над 5690 седмокласници участваха в класиранията за място в гимназия или средно училище. Свободните места след 4-то класиране са публикувани и в раздел прием на РУО.

Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора, оригинала на свидетелството за завършено основно образование и медицинско свидетелство за здравословното им състояние за прием в професионални паралелки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43