Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов.

По думите му, по-важно е как новото служебно правителство ще очертае своята рамка, защото освен организацията и провеждането на изборите служебният кабинет има и всички права и отговорности, които има и редовният кабинет.

Проф. Маринов обясни, че е малко странно да се говори за приоритети на служебното правителство. "При предишната уредба президентът задава приоритетите и носи отговорност. Сега правителството трябва да се справя с текущи проблеми, някои от които обаче имат дългосрочни последици, особено в сложни времена като днешните".

"Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала, защото засега не виждаме да се появява нищо ново. Тази тежка системна политическа криза може да се преодолее само ако се появи нов, достатъчно мощен политически субект, който да мобилизира достатъчно голям кръг от обществото и така да придобие необходимата легитимност, за да се установи легитимна, работеща, устойчива структура", заяви политологът.

Според проф. Маринов много правдоподобно е новата формация да бъде около президента, но това не е единствената възможност.

Той коментира и лявото обединение около БСП. "Дали ще им се получи, зависи как действат. Ако просто опитат да "залепят" парчетата от БСП преди 10-15 г., няма как да стане. Макар и стъпвайки върху традицията, трябва да има радикално обновление и там. Поне имат шанс да се пропаднат още повече, защото БСП вече са на ръба да изпаднат от НС", подчерта политологът. 

"В България всичко е възможно", добави проф. Маринов в отговор на въпрос дали е възможно ДПС да се яви с 2 различни листи. "Проблемите пред ДПС са краткосрочни,защото голямата част от автентичните избиратели ще последват Ахмед Доган, не Пеевски. Той обаче контролира други сегменти, които са доста важни, и затова може да направи проблеми или юридически спорове. Според мен Пеевски няма шанс в играта по начина, по който я играе - това не е фирма, а партия", смята проф. Маринов.

Цялото интервю на Яница Марова с политолога проф. Александър Маринов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38