Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Снимка: Euronews Bulgaria

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията. 

Много се надявам президентът Румен Радев да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище, въпреки че бих се учудила, ако го направи.Той от една страна е известен с по-консервативните си възгледи, а от друга страна в тази ситуация, която е изключително политически изострена преди поредните избори, една такава позиция би имала допълнителна тежест и допълнително нагнетяване на напрежението, а очевидно това е целта, която се преследва от повечето политически сили и субекти в България. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив Левена Лазарова от фондация „Будителките“ и коалиция „Заедно срещу насилието“. 

Според нея подписката, внесена от коалицията до държавния глава, е подписана от 76 организации и  целият граждански сектор в България е разтревожен от този закон, който очевидно е лов на вещици и създаване на напрежение там, където то не съществува. 

"Нашето огромно притеснение е, че ако в едно училище има дори един представител на ЛГБТ обществото, самото му присъствие може да бъде схванато като пропаганда. Защото в момента остатъците от една изключително неубедителна формация под името "Величие" внасят тази седмица предложение за разглеждане на санкции, които произтичат от т.нар. пропаганда в училищата", каза още Лазарова. 

По думите ѝ, този закон по някаква много извратена логика предполага, че сексуалната ориентация е плод на пропаганда.

"Когато през 2024 година вече отдавна знаем и медицинската статистика твърди, че във всяко едно общество по света има определен процент от хората, някъде около 5-6%, които не са с хомосексуална ориентация. Това означава, че във всеки един клас от 30 деца има поне едно или две деца, които не отговарят на нормите, които задава в момента този законодател. Какво правим с тях - изхвърляме ги от училище, упражняваме насилие върху тях, какво се очаква да направят техните родители и учители? Изобщо тук се отваря една врата към един изключително опасен прецедент в правото и изобщо в нашето общество", коментира председателят на фондация "Будителките", която се бори за правата на жените и работи срещу домашното насилие. 

Според нея, ако не се наложи вето, надеждата е този популизъм и тези вредни за законодателството промени, да бъдат променени в следващия парламент. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38