Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Снимка: БГНЕС

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието на професионалното ръководство. Това коментира Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Според него това е останало наследство от комунизма. По повод протеста в защита на Калин Стоянов и запазването на поста му служебен министър на вътрешните работи Гунев подчерта, че служителите, които са излезли на улицата го приемат като защита, а не като политическо оцеляване.

Причината е, че те възприемат Калин Стоянов като висш полицай, защото той самият се държи като такъв.

„Калин Стоянов по-скоро реагира като полицай, отколкото като политик, т.е. навлиза в детайлите на едни оперативни решения и коментари, които по-скоро отиват на главен секретар, отколкото на политик.

Мисля, че това създава известно объркване сред служителите на МВР, които започват да го приемат не като политическо лице, а като главен секретар и затова се втурват да го защитават.

В някакъв смисъл той е такъв, защото е полицай от кариерата, който преди няколко месеца беше повишен в ролята на министър. Това е практика, която според мен е вредна.

Това е практика, която рядко се среща в Европа. В Европа министрите никога не са полицаи, има ясно разделение между политическо и професионално ръководство. Управлението на полицията като такава не се прави лично от министъра“, коментира Гунев.

По повод инцидента в Пловдив, при който полицай беше убит от сина си на работното му място, Гунев обясни, че малките компромиси водят до големи проблеми. Подчерта още, че не само в МВР, но и във всички държавни институции, малките компромиси са нещо регулярно – компромиси със строги правила, правене на дребни услуги.

„В МВР има множество разпоредби, които не са ясно разписани. Липсват изрични правила. Това, с което гражданите най-често се сблъскват е начинът, по който се провеждат проверките на КАТ. Ако прочетете инструкцията как точно трябва да се провеждат, ще видите, че има толкова много празни полета. Всичко е разписана общо, което позволява да се стига и до корупция.

Не съм конкретно запознат с вътрешните правила и инструкции, които са съществували в областната дирекция, но не изключвам и там да не е било разписано в такива детайли, които да предполагат стриктно спазване и прилагане.

Другото, което липсва, е как се прилагат правилата и как се следи тяхното прилагане при различните стъпала в МВР.

Трябва да се направи преглед на съществуващите правила, както и как се прилагат в системата, правят ли се реални проверки за спазването им “, каза Гунев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38