Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век.

Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“.

„Опашката е вдигната по характерния начин над гърба, езикът е изплезен. До този момент имаме лъва в различни пози засвидетелстван като герб на българските царе.

На сребърни монети на цар Иван Шишман има разярен лъв. Става дума за този, който виждаме върху държавния ни герб.

Лъвът изразява смелост, борбеност в битките. Не може да се каже на кого е принадлежала находката, защото лъвът в такава поза може да се появи не само при царя, но и върху щитовете на войниците“, обясни Овчаров.

На Перперикон са намерени общо 200 находки за последния месец, сред които са печати на византийски съновници, икони. Разкопките там ще продължат до началото на ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00

Археологическо лято и на Емпорион Пистирос до Ветрен

Четвърта седмица продължават археологическите проучвания на Емпорион Пистирос, край град Ветрен, област Пазарджик. За това съобщи Виолета Дунева, директор на Археологическия музей „ Проф. Мечислав Домарадски“ в Септември.  Разкопките се провеждат с подкрепата на фондация „Балканско наследство“ и на обекта работят археолози и доброволци...

публикувано на 12.08.24 в 11:34

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10.08. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Опиянението от промяната. 272 стр., 4А, Унискорп, 2024. Габриел Гарсия Маркес. Окапалата шума. 162 стр., ок. 5А, Лъчезар Минчев, 2024. Ставрос Христодулу. Денят, в който реката..

публикувано на 12.08.24 в 10:17

Концерт на Йорданка Христова на Античния театър

„Завинаги“ е мотото на концрта-спектакъл, който Йорданка Христова ще представи на сцената на Античния театър в Пловдив довечера. Певицата се завръща в града под тепетата, за да празнува 60 години на сцената.  Нейните почитатели ще имат възможността да чуят на живо отново златните ѝ хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея"), "Пред есен",..

публикувано на 12.08.24 в 08:16

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме символите на този ден и се питаме защо ни е така трудно да ги разберем и станат наше ежедневие...  Може..

обновено на 10.08.24 в 10:09