Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калофер отбелязват празника на дантелата

Празник на дантелата се провежда днес в Калофер. 

Денят започва с празнична литургия в храма „Св. Богородица“ и продължава с демонстрации и базар на совалкова дантела в Мемориалния комплекс „Хр. Ботев“. 

Следобед се открива изложба на ръчно плетени дантели на майсторката Танка Попова – Чифчиева, и представяне на книгата „История на калоферската дантела“ от Елгина Величкова. Вечерта ще завърши с тематичен джаз концерт. 

През цялата седмица Калофер е център на различни занаятчийски прояви, като освен плетене на калоферска дантела има и плъстене на вълна, и месене на хляб. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВиК авария наводни центъра, стигна и до подлеза на "Гладстон"

Голяма ВиК авария наводни ул. "Княз Дондуков" в центъра на Пловдив, на метри от Радио Пловдив и сградата на Община Пловдив.  Мини фонтан с чиста вода непрекъснато блика на мястото, като рано тази сутрин се бе образувало малко езеро. Течащата вода бе стигнала чак до подлеза на ул. "Гладстон", където се бе образувал миниатюрен водопад.  Говорителят на..

обновено на 15.08.24 в 10:16

Върви ли към нов провал транспортният проект на Пловдив?

Въпроса задават в позиция до медиите общинските съветници от ПП-ДБ в Пловдив.  Според тях  модернизацията на градския транспорт е мисия невъзможна, а новата система за електронно таксуване се превръща в поредната глава от сагата на проваления транспортен проект.  "Вместо да се движи към развитото и модерно бъдеще, изглежда, че градът на тепетата..

обновено на 15.08.24 в 10:15

Пловдив празнува Голяма Богородица

Десетки миряни дойдоха тази сутрин в катедралния храм "Св. Богородица" в Стария Пловдив, за да запалят свещ и да се помолят на Божията майка.  Пред иконата на Дева Мария с младенеца се изви опашка.  Някои си купуваха и бял гълъб, който пускаха с пожелания и молитви към Богородица.  В 9.00 ч. митрополит Николай ще отслужи празнична света литургия в..

публикувано на 15.08.24 в 08:55

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес на 15 август и Бачковският манастир.  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да почетат Божията майка и..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Пет пожарни екипа изгасиха пламнало незаконно сметище край Белозем

След близо четири часа борба с огъня пет екипа на пожарната от Раковски и Пловдив успяха за загасят пламнало незаконно сметище край село Белозем. Огънят там избухнал в късня следобед, а сигналът е подаден малко след 17,30 часа, уточняват от пожарната. Силният вятър станал причина за бързото разнасяне на огъня по поречието на близката река. Огнеборците..

публикувано на 14.08.24 в 22:30