Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Снимка: Юлияна Корнажева
Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция".

Предвид поканата към бившия шеф на КТБ Цветан Василев за изслушване в Народното събрание, политологът посочи, че е интересно какво той ще сподели от неговите виждания и опит във връзка с вече известния Мартин Божанов-Нотариуса и казуса около него. Според Славев докладът от работата на тази парламентарна комисия ще бъде изпратен до разследващите органи, ако съдържа данни за някакви престъпления, но тепърва ще стане ясно какво следва от това. 

"Но за нас като общество положителният резултат би бил, ако се осветлят тези мрежи на зависимости, които съществуват между съдебната власт ъндърграунда и политическата власт", коментира той.  

Той припомни, че в дългото време, в което ГЕРБ управляваше, многократно правораздавателни органи се активираха предизборно и то срещу опонентите на тази партия. 

"Помним, че това беше преди местните избори, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров. За нас като общество е много положително институциите да работят и да разследват тези, които са направили някакво престъпление, тези, които са злоупотребили с публичен ресурс, тези, които са замесени в търговия с влияние или някаква форма на корупция. Но усещането на обществото е, че това се прави избирателно, поръчково и в интерес на определени икономически и политически субекти в България, а не единствено и само в интерес на закона. И неслучайно всички тези активности се разбиват в съда, а после немалка част от тях отиват в Европейския съд за правата на човека и държавата бива осъдена заради тези действия на органите, а ние плащаме заради техните неуспешни дейности. Надявам се най-накрая това да не е така и всеки, който е доказано нарушил закона, да си получи съответното наказание, но съм огромен скептик", каза политологът. 

Славев смята, че посочената за премиер Горица Грънчарова-Кожарева няма да предложи сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, тъй като около него се концентрира изключително много напрежение и част от политическите сили го обвиняват открито в покровителство и влияние върху изборния процес. 

"Очакванията ми са, че той няма да бъде. Но проблемите в България са структурни и системни, включително по отношение на политическите права на гражданите. Купуването на гласове и всякакви роли на контролиран вот - да, МВР има своята роля, но там роля имат също ЦИК, прокуратурата, гражданското общество и политическите партии. Така че, презумпцията, че със смяната на един вътрешен министър всичко това ще изчезне, всъщност не е вярна", коментира той. 

По отношение на явяването на ДПС на предстоящия парламентарен вот Теодор Славев посочи, че най-вероятно движението ще се яви с две листи.

"Към момента не мога да прогнозирам дали и двете формации биха прескочили бариерата за НС, но в момента сме свидетели, че олигархични групировки в България използват институциите именно с партийни политически цели - нещо, за което говореха от самото ДПС и дори Ахмед Доган отправи такова публично обръщение. При възможността за овладяването на институциите с такива цели, няма как да очакваме, че крайният резултат ще бъде положителен за нас като общество", подчерта политологът.  

Той не се нае да прогнозира дали предстоящият вот ще бъде последен, но изтъкна, че България е в много дълбока политическа криза, криза на партийната система, криза на лидерството, а в последните дни дори и силна криза на угроза в демократичната политическа система. 

"Виждаме едно залитане в радикално антидемократично и антихуманно законодателство. Но това е моделът, който в други държави в Европейския съюз тръгна да се развива. Ясно е какви са следващите стъпки - те касаят ограничаване на свобода на изразяване, ограничаване на форми на сдружаване, някакви форми на цензура, намесата на насилие в обществото, което е недопустимо. Очаквам и реакции на европейските партньори, защото ние не можем да си въобразяваме, че сме изключени от европейската общност, а там все пак има някакви правила и стандарти на поведение и правила. Очаквам тези форми да се задълбочат, очаквам още повече радикализация при една ниска избирателна активност. Т.е. ние ще имаме свръхпредставителство на едни политически течения, които не представляват обществото в неговата цялост. Очаквам още по-фрагментиран парламент, може би дори 8 политически парламентарни групи, което ще направи формирането на коалиция още по-трудно", отбеляза Теодор Славев. 

Чуйте повече в звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26