Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови екзотични риби в Природонаучния музей

4
Снимка: РПНМ-Пловдив

Две екзотични риби от групата на рибите балони са най-новото попълнение в морския аквариум на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Те са от видовете Диодон и Аротрон и като всички риби-балони могат да се надуват при стрес. Това лято музеят се снабди и с други интересни експонати, които вече красят витрините с препарирани животни.

"Рибата Диодон е огромен екземпляр от групата на рибите балони с размер около 25 см, които при стресиращи обстоятелства се надуват с бодли, а другото попълнение на морския ни аквариум е още една риба от същата група – това е аротрон. От един зоомагазин в София се обърнаха към нас да ни бъдат дарени, така че тези риби вече имат нов дом при нас", обясни директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

Според него тези риби са доста скъпи и много трудно се добиват, защото идват от Индонезия, Сингапур и Малайзия. Има си специализирани фирми, които ги доставят и изискват специфични грижи, които са осигурени в аквариума на природонаучния музей.

Съвсем наскоро музеят се е сдобил със седем вида препарирани папагали - три вида ара и няколко какаду. 

"Това са едни от най-красивите и редки видове папагали, те са препарирани и вече са разположени във витрината във фоайето с екзотичните видове птици. Птиците впечатляват с цветовете и размерите си. Загинали са в клиниката за лечение и оттам ни ги предоставиха като дарение", посочи Тодоров.

Той съобщи също, че преди около месец и половина са закупени препариран женски хипопотам с дължина близо два метра и половина, алпийски козирог и черна африканска антилопа. 

"От доста време се опитвам да намерим препариран хипопотам и най-сетне успяхме да го закупим от лицензирана препараторска работилница в Австрия. Взехме ги изключително изгодно, защото само отстрелването на козирог струва около 20-25 000 евро. А всъщност ние ги закупихме почти на символична цена, тъй като студиото си разпродаваше колекцията и имахме огромен късмет", поясни директорът на музея.

Той разказа, че през есента двама уредници от музея ще пътуват към Антарктида с кораба „Кирил и Методий“ и ще присъстват на цялата експедиция с екипа на проф. Пимпирев. Целта е да съберат голямо количество риби и безгръбначни, за да може да се напълни ледения аквариум. В момента оцелялата риба в него се чувства добре и е увеличила размера си двойно, каза Огнян Тодоров. 

Ръководството на музея е осъществило и връзка с препараторски работилници в Австралия, откъдето възнамерява да подсигури торбести бозайници, за да се обогати експозицията. Ще бъдат закупени препарирани ехидна, птицечовка, торбест дявол и вомбат. Тъй като износът на австралийски животни е доста сложен процес, от музея са подали искане за разрешително за износ до австралийското министерство на околната среда и се очаква до няколко седмици то да бъде одобрено, за да бъдат закупени екземплярите. За тях са заделени средства, а с тази придобивка музеят ще разполага с едни от най-интересните бозайници в света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Приключи седмицата, посветена на глухите хора

Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международен ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември.  Денят се чества от 1951г. когато на 19 септември в Рим, Италия, е създадена Световната федерация на глухите.  „Основната тема на тази година беше посветена на правата на жестоките езици и..

обновено на 30.09.24 в 14:15

Отново "Щастливи за ръка" тази събота в Пловдив

С идеята, че хората са истински шампиони с воля, независимо от техните умения и възможности, за осма поредна година Пловдив е домакин на фестивала "Щастливи за ръка”, посветен на преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания. Тази събота от 10:00 до 17:00 часа на спортните площадки на Младежки център празникът на спорта и изкуството ще..

публикувано на 30.09.24 в 10:00
д-р Румен Стоилов

Да създадем мир и подреденост в себе си

В Световния ден на сърцето 29 септември, наш гост бе кардиологът д-р Румен Стоилов. Човекът, който със сигурност е на "ти" с най-усърдно работещият мускул от медицинска гледна точка, но и човекът, който познава в дълбочина енигматичната стойност на най-важния орган в нашето тяло.  Дали сърцето се намира на едно и също място във всеки един от..

публикувано на 29.09.24 в 19:22

Петър Краевски гостува в собственото си радио шоу

Петър Краевски гостува в собственото си радио шоу Истина е, „водещият по ръба на бръснача“ Петър Краевски ще бъде гост в „Алтер его“. Той ще отстъпи мястото си на младата и талантлива Виктория Костова, която според е била най-добрата му ученичка в Английската гимназия. Понастоящем младата дама работи по различни проекти, има..

обновено на 28.09.24 в 17:41

Национален конкурс „Мелодия на водата“ в Хисаря

Летният театър в Хисаря е сцена на Третия национален конкурс за нова българска песен „Мелодия на водата“. Организатори са община Хисаря и Сдружението с нестопанска цел „Петнадесет лалета“.  Конкурсът трябваше да се проведе през юли, но заради опустошителните пожари в общината бе отложен за есента.  Тринайсет песни са допуснати от журито до..

публикувано на 28.09.24 в 08:18