Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „За Земята“ отбелязва важна годишнина

| обновено на 16.08.24 в 15:47 | Интервю

Сдружението ще отбележи 25 години високопланински почиствания, със специална акция в национален парк „Рила“, хижа „Чакър войвода" и хижа „Мусала". Събитието е от 21 до 25 август. Всеки, който пожелае може да се включи като доброволец. Сдружение „За Земята” осигурява места за свободно къмпингуване, вегетарианска храна, работни ръкавици и чували за боклук.

Повече за програмата може да видите във фейсбук страницата на събитието и сайта на сдружение „За Земята“. Ако искате да спите в хижите, възможно най-скоро резервирайте място, като се обадите директно на хижарите. Организаторите на почистването не осигуряват този тип нощувки. В случай, че искате да се включите активно в кампанията, може да станете доброволец в организацията - закупуване и доставка на продукти, разпространяване на информация преди и след събитието, подготовка на информационни материали, подкрепа за транспорта. Може да участвате и със снимков и видео материал, както и да помагате в готвенето.

Активното участие в почистването изисква и предварителна регистрация, която също може да откриете във фейсбук страницата на събитието. Може да се запишете и в таблицата за споделено пътуване.

„Качваме се на 21 август в национален парк „Рила“. Започваме от хижа „Чакър войвода“. Там ще бъдем две нощувки и после още две нощувки на хижа „Мусала“. Идеята е да се съберем повече доброволци и да почистим района, като за съжаление вече сме набелязали места, които имат нужда от почистване. Досега, около седем пъти сме били в Рила. Тази година повтаряме тези хижи, но пък мислим, че на хижа „Чакър войвода“ има какво да доизчистим. Хижа „Мусала“ е хижата при най-високия връх в България, много хора я посещават и смятаме, че там има замърсяване от туризма. Правим палатковите лагери около хижите и тази година, със сигурност, няма да палим огън дори и на местата, на които е разрешено, заради температурите и цялата ситуация в страната, с пожарите. Най-важното нещо, което искаме да вкараме като дух в това почистване е, че ние сме отговорни към природата. Не само, че не я замърсяваме, не само, че я чистим, но и за всичко останало. 

 Почистването започва сутрин по-рано след закуска. Някои от доброволците тръгват на по-дълги преходи, т.нар. лъчове, защото смятаме, че и на други съседни места може да има замърсяване. Ако е много горещо на обяд правим почивка и продължаваме. Често се случва да разравяме стари сметища, тъй като в едни други времена, на хижарите им е било казвано да заравят отпадъците около хижите. Приканваме всеки, който иска да се включи като доброволец, да си носи бутилка за вода, канче или друга посуда, за да няма прибори за еднократна употреба. Сами себе си да възпитаваме. Много обичаме и края на работния ден, преди вечеря, за да се съберем на поляната пред хижата и да дискутираме някоя важна, за нас, тема. Понякога я избираме предварително, понякога тя просто си идва сама. Винаги каним и хора от дирекцията на парка да се включат, да ни разказват за тяхната работа, предизвикателствата и как ние можем да помогнем? Каним и хижарите, и изслушваме и тяхното мнение“, разказва Данита Заричинова, от сдружение „За Земята“.

Eкипът на Сдружението е на линия за допълнителни въпроси. Следващата им голяма цел е, след началото на учебната година, да имат възможност да посетят повече училища в страната, за да запознаят учениците с филма „Из Чисти планини“, който разказва историята на почистванията. Как всеки един от нас може да е по-отговорен към природата и да я уважава повече?

Данита Заричинова е гост в предаването „Вход свободен“

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” – летен коктейл от усмивки

Ако си представим „Алтер его“ като лятно питие, тази събота ще ви сервираме истински  коктейл от весели истории, скечове и тонизираща музика!  Предлагаме ви да отпивате на малки глътки разнообразните ни хумористични рубрики, от които ще разберете що е то „романтична вечеря на свещи“, как не трябва да си правите застраховка, по какъв..

обновено на 24.08.24 в 14:11

Shake That Хълм навършва десет

Десетото издание на утвърдения пловдивски фестивал Shake That Хълм отново Ви очаква от 30.08.-01.09.2024. Събитието е разпознаваемо и любимо не само на пловдивчани, но и на хора от други градове. Тази година мотото е  10 години ЗАЕДНО!  От пилотното си издание през 2015г., пловдивският фест традиционно представя на публиката разнообразна..

публикувано на 22.08.24 в 16:00

Рок Орфей Фест този петък в Пловдив

Този петък 23-август Пловдив ще бъде разтърсен от първото издание на Рок Орфей Фест. Точно в 18:30 сцената на Лятно Кино Орфей ще бъде нажежена докрай от младите и многообещаващи банди Darzz, Coven 5, Astrea. Трите рок и метъл банди са основните организатори на събитието, като идеята им е то да се превърне в традиционен за града ни фестивал...

публикувано на 20.08.24 в 16:38

Изкуството на кристалотерапията

Кристалотерапията е алтернативна форма на лечение позната от древността. Връзката, която се създава между човека и кристала при всеки от методите на кристалотерапия и лечение с минерали, е не само на физическо, но и на енергийно ниво.  Срещаме ви с кристалотерапевта Дарина Димова, от която ще научим повече за инересните своиства на кристалите и..

публикувано на 20.08.24 в 14:17

Отбелязваме Деня на хуманитарната помощ

В Международния де на хуманитарната помощ говорим за доброволческия труд и за ангажиментите ни като граждани на нашето общество. Срещаме ви с Георги Влайков - доброволец в Аварийно спасяване - Пловдив. "Когато говорим за превенция, много е важно в един предстоящ сух сезон, без прогнози за валежи, всеки стопанин да се погрижи за тревите около имота..

публикувано на 19.08.24 в 14:44