Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 са подадените заявления за помощите за ученици

| Интервю
Снимка: facebook.com/BNUKiriliMetodii

Какви са новите изменения в получаването на семейните помощи за ученици, за най-малките от 1 до 4 клас и тези, които постъпват в 8 клас, за промените разговаряме с Десислава Йорданова, началник отдел "Социална закрила" в регионалната дирекция на Социално подпомагане-Пловдив.

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и на гимназистите от 8 клас кандидатстват по нов начин за помощта от 300 лева. Тя се отпуска на два транша, от по 150 лева, от Агенцията за социално подпомагане и не зависи от доходите в семейството. Полага се на всички деца от споменатите класове, стига да са записани в съответния клас и да нямат отсъствия през годината.

Родителите имат три варианта за подаване на заявленията. Новото е, че тази година документи по електронен път се подават през новосъздадения от Министерството на електронното управление портал – e-gov www.egov.bg/wps/portal. Достъпът става с ПИК на НАП или на НОИ, както и с електронен подпис. 

Запазва се възможността за подаване на заявленията лично на място в дирекциите „Социално подпомагане“, както и изпращането им по пощата или по лицензиран оператор.

Досега са подадени над 89 800 заявления за еднократна помощ в страната, отчетоха от Агенцията за социално подпомагане. 

В Пловдив са подадени 4 580 молби от семейства с деца от 1 до 4 клас, а за 8 клас има 500 заявления. 

Крайният срок е 15 октомври. Първите 150 лева идват в началото на учебната година, а вторите - в началото на втория срок.  За ученици, записани в първи и в осми клас, е необходимо да се приложи и удостоверение от училището, за да бъде изплатена помощта преди началото на учебната година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

Димитър Ганев описва в книга "Българската политическа почва"

Социологът Димитър Ганев има нова книга, която от този месец е на книжния пазар. Той изследва националната политическа култура в монографията "Българската политическа почва". Това е едно издание на "Сиела", което щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и..

публикувано на 19.08.24 в 09:52

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56