Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева.

Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в конституцията сега съставянето на служебно правителство е малко по-различно и просто сме свидетели на една част от проявленията, които могат да се случват при прилагането на редакцията.

„Редакцията, която беше направена на промените,  е малко непрецизна. Непрецизна, защото преди тези промени текстът беше ясен, че президентът назначава служебно правителство, като имаше особеност, че той разпуска НС и насрочва нови избори.

След промяната дали от бързината, дали от недооглеждане текстът е така написан, че назначаването на служебното правителство и насрочването на нови избори са свързани помежду си. Това създава именно тази ситуация. Конституцията казва, че трябва първо да назначим служебно правителство и след това да се насрочат нови избори.

Ако беше прецизирано да не се обвързва назначаването на служебното правителство с новите избори вероятно нямаше да стигнем до това напрежение“, каза доц. Паунов.

Според него така разписани текствовете дават възможността на президента да не се съгласи с предложението, което кандидатът за министър-председател прави за кабинет.

Добави още, че е прекалено силно да се говори за нарушаване на конституцията, както и че държавният глава няма желание да възпира процедурата.

„Той призовава народните представители да изпълнят задълженията си, да попълнят този списък, който е частично празен с потенциалните кандидати за премиер. Той каза, че продължава да работя с потенциалните кандидати, които отказват да заемат поста, за да ограничи задълбочаването на политическата криза, т.е. той прави всичко възможно да осъществи този политически арбитраж“, обясни Паунов.

Коментира също, че няма срокове в конституцията за назначаване на служебен кабинет.

„Хипотезата да остане сегашният служебен кабинет и да проведе избори е прекалено крайна. До нея трудно може да се стигне, но не е невъзможно.

На този етап не мисля, че може да се говори за потенциално несъгласие на всички кандидати, които участват в процедурата“, коментира Паунов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08
Юлиян Петров

Отварянето на училищата за игри носи допълнителни разходи

Защо синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се обяви за премахване на външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас, а също и срещу заповед на пловдивския кмет за отваряне на училищните дворове през лятото?  Това e темата на разговора с председателя на организацията  Юлиян Петров . По повод отварянето на училищата за децата през лятната ваканция: "Аз..

публикувано на 20.08.24 в 09:50
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

5000 са подадените заявления за помощите за ученици

Какви са новите изменения в получаването на семейните помощи за ученици, за най-малките от 1 до 4 клас и тези, които постъпват в 8 клас, за промените разговаряме с Десислава Йорданова , началник отдел "Социална закрила" в регионалната дирекция на Социално подпомагане-Пловдив. Родителите на ученици от първи до четвърти клас и на гимназистите от 8..

публикувано на 19.08.24 в 10:23