Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова авиолиния тръгва от летище Пловдив за Бирмингам

От 2 ноември 2024 година за първи път ще може да се лети с директен полет от Бирмингам до Пловдив. Новата авиолиния ще свързва вторите по големина градове на Великобритания и България. Те ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър, която вече пусна билетите в продажба. Цените за базов билет в посока започват от 35 евро - съобщават от управата на летището.  

Полетите ще се изпълняват всяка събота, което дава перфектната възможност туристите от Великобритания да планират своето пътуване до региона на Пловдив и зимните ни курорти. 

„Интерес към авиолинията се очаква и от българите, които живеят в района на Бирмингам, както и от наши сънародници, които искат да пътуват до там с цел туризъм“, обяви изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

Бирмингам е град, който предлага по нещо за всеки - от история и култура до природа и развлечения. Това го прави идеална дестинация за пътуване както за кратка, така и за по-дълга почивка.

Полети веднъж в седмицата ще има и от Пловдив до Бирмингам с час на излитане 11:40 часа в ден събота. Повече информация и резервации на билети можете да се намери на уебсайта на Ryanair.

“Новата линия е възможна благодарение на активната комуникация на екипа на летището с авиокомпанията и помощта на Фонда за развитие на Летище Пловдив - Южната врата на България.“, съобщи още Дойчин Ангелов.

Той  благодари на всички общини и юридически лица, които участват във Фонда и подпомагат развитието на летището. 

Към момента Фондът за развитие на Летище Пловдив очаква да бъдат възстановени полетите от Манчестър до Пловдив , а от началото на следващата година да има и директни полети от южния испански град Малага до Пловдив. Водят се и преговори за разкриване на директни авиолинии от Виена,  Мадрид, Брюксел и Марсилия до Пловдив. 

„Желанието ни е да има полети до Пловдив от много повече дестинации и преговорите да приключват с успех много по-бързо. Всичко зависи от това дали сегашните членове на Фонда за развитие на Летище Пловдив коректно ще платят членския си внос от 1 лев на жител за година и дали към Фонда ще се присъединят още общини и други частни компании, които подкрепят развитието на региона“, заяви изпълнителният директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов, който припомни, че летището е държавно и може да инвестира единствено в подобряване на инфраструктурата, но Фондът е този, който може да развива нови линии. 

Бирмингам е вторият по население град в Англия и се намира в графство Западен Мидландс. Градът наброява 1 085 400 жители и е на сравнително голяма надморска височина от 150 – 300 метра над морското равнище. Около целия град има хълмисти възвишения, които правят панорамата доста приятна. В града има университет, колежи имузеи. Споменава се от 11 век. В наши дни производството в Бирмингам не върви на толкова високи обороти, но за сметка на това градът се стреми да придобие лице на културна столица и магнетична туристическа дестинация. Бирмингам се нарежда на 4-то място във Великобритания по брой на посещаващи го туристи.

Как да стигнете от летище Бирмингам до центъра на Бирмингам? Това може да се случи безплатно с влак за 10-15 минути. 

Влакът е най-бързият и удобен начин да стигнете до центъра на Бирмингам. От летището вземете безплатния шатъл SkyTrain до жп гарата Birmingham International. Оттам има директни влакове до главната гара на Бирмингам - Birmingham New Street. Влаковете се движат често, на всеки 5-10 минути.

Има и няколко автобусни линии, които свързват летището с различни части на града. Автобусите от летището спират на различни спирки в центъра на Бирмингам. Най-удобната линия е X1, която пътува директно до централната част.

С такси времето на пътуване от летището до центъра на града е около 20-30 минути, в зависимост от трафика. Такситата са достъпни пред терминала на летището. Цената на пътуването е около £25-£35, в зависимост от дестинацията в центъра на града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив посреща Съединението и своя празник с 400 нови знамена

С над 400 нови знамена Пловдив ще посрещне 6-ти септември - Деня на Съединението и Празник на града. Екипи на общинското предприятие „Чистота“ вече монтират флаговете по електрическите стълбове на входно-изходните артерии на града – Асеновградско, Кукленско, Карловско, Пещерско, Голямоконарско шосе и надлез „Скобелева майка“. Подменят се..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Започна делото срещу Рангел Бизюрев за убийството на Митко

Има разминавания в показанията на Рангел Бизюрев и близнаците Динкови, заяви преди началото на делото за убийството на Димитър Малинов от Цалапица майката на младежа Атанаска Бакалова.  Заедно с близки и роднини те отново се събраха пред съдебната палата, за да поискат привеждането на нов следствен експеримент.  Атанаска  Бакалова  се явява като..

обновено на 21.08.24 в 11:15

Рангел Бизюрев разказа подробности за нощта на убийството в Цалапица

Близо час продължиха обясненията на Рангел Бизюрев при днешното заседание на окръжния съд за убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Бизюрев разказа, че се е завърнал от Германия и по време на барбекю в парк Митко е бил тема на разговор.  Един от компанията, Йордан Пунгеров, казал пред всички, че Митко е обиждал Рангел. След чутото Рангел Бизюрев..

публикувано на 21.08.24 в 11:14

В Славейно днес отстраняват щетите от опустошителната буря

След бурята, която се разрази вчера, екипи разчистват улиците в смолянското село Славейно, съобщи за БТА кметският наместник Христо Станчев. Община Смолян е изпратила днес екип и с помощта на местното население работят за отстраняване на щетите. Станчев каза, че на две места в селото има активизирали се свлачища. Едното от тях е блокирало пътя за..

публикувано на 21.08.24 в 10:12

Неустойчиво време се очаква днес в Пловдив

Днес атмосферата остава неустойчива. Над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток, който вечерта в..

обновено на 21.08.24 в 09:59