Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се възползва във всеки един момент". Това заяви политологът и преподавател в СУ "Климент Охридски" д-р Теодора Йовчева.

По думите й, докато Румен Радев преди време е демонстрирал неохотата си, с която е трябвало да посочи възможните варианти за служебен премиер и че неговата роля за задвижване на процедури е минимална, сега ситуацията е напълно контрастна. 

"Той показва, че промените в Конституцията не го задължават да бъде просто гумен печат, а поставя въпроса "а сега накъде?". По този начин демонтрира пропуските в основния закон.Най-големият проблем, който се постави тези дни е, че се делигитимира системата, която и без това е на много ниско ниво. Това дава аргументи в полза на говорители и политици, които говорят за смяна на модела и имат по-различни виждания за държавното управление".

 Йовчева се позова на социологическо проучване, което сочи, че българите не одобряват партиите, но пък силно одобряват демокрацията като форма на управление. 

"...И не е сигурно, че ако това изследване се направи сега, ще се потвърди".

Призивите за оставка на Делян Пеевски  от страна на Бойко Борисов могат да бъдат прочетени като по-видимо дистанциране от Делян Пеевски.

"Имаше достатъчно обвинения в годините за близост като цяло между ДПС и ГЕРБ и лично между двамата лидери на партиите и е възможно този ход да цели дистанциране и опровергаване на тези твърдения".

Ние обаче не знаем коя може да бъде печелившата партия в тази ситуация, подчерта Йовчева. 

"Възможността за нови субекти да навлязат в политическия живот с различен успех е много отворена. Той няма да бъде от типа на като успеха на НДСВ или ГЕРБ, които имаха  почти самостоятелно мнозинство, но може да бъде от типа на потенциала на "Продължаваме промяната".

Според д-р Теодора Йовчева, поляризацията на партийната система в момента е на най-високи нива. Все повече избиратели пускат гласа си за т.н. антисистемни партии. Те може да не са радикални като "Възраждане", но може да са такива като "Величие", "Меч" и др.

"Гражданите са вече по-склонни да гласуват доверие на играчи срещу системата. А това означава, че  всякакъв играч от рода на Фарадж или Льо Пен има възможност да катализира успех. А фрагментацията  означава, че вотът се пръска между все повече партии". 

Д-р Йовчева изрази надежда да бъдат изяснени спорните моменти в Конституцията. "За мен беше голям пропуск това, че при  промяната й не се промениха сроковете за съставяне на Правителство, защото се видя, че в България трудно се съставя Правителство   и можеше едноседмичните срокове да бъдат удължени и да се даде повече време за преговори". 

Интервю - звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08
Юлиян Петров

Отварянето на училищата за игри носи допълнителни разходи

Защо синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се обяви за премахване на външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас, а също и срещу заповед на пловдивския кмет за отваряне на училищните дворове през лятото?  Това e темата на разговора с председателя на организацията  Юлиян Петров . По повод отварянето на училищата за децата през лятната ваканция: "Аз..

публикувано на 20.08.24 в 09:50