Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Проф. Радостина Александрова
Снимка: БГНЕС

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие откритият и в Европа вирус Оропуче?

„Мисля, че не бива да драматизираме ситуацията. Да, в момента има активизиране на този вирус Оропуче в страни в Южна Америка. Но в Европа става въпрос за внесени случаи, които през юни и юли бяха общо 19 – 12 в Испания, 5 в Италия и 2 в Германия. Това са хора, които са били основно в Куба, а един от тях в Бразилия и на практика там са се заразили“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив проф. Радостина Александрова от БАН.

Тя подчерта, че Оропуче не е нов вирус, той е идентифициран още през 1955 година. Всяка година има случаи на заразени, като общо от тогава те са над половин милион.

„Това, което в момента привлича вниманието на специалистите, е едно голямо и малко по-различно огнище. Защото до съвсем скоро този вирус беше ендемичен основно в района на река Амазонка. Но още през 2016 година бяха регистрирани случаи и извън него. В момента го има в Бразилия, Колумбия, в Куба, Перу. Заболяването преминава сравнително леко – с висока температура, главоболие, болки в ставите, с обрив. В някои случаи може да има чувствителност към светлина, може да има гадене и повръщане. Първите два смъртни случая за тази година бяха докладвани в Бразилия през юли, при две млади жени“, обясни още професор Александрова.

Предаването на Оропуче става чрез ухапване от мушици, които ги има в Америка, но ги няма в Европа, а също и чрез комари.

„Хората по никакъв начин не бива да се паникьосват. Не можем да говорим за жертви на вируса. Това са хора, които били инфектирани, които са се върнали у дома. В изключително редки случаи се стига до фатален изход при това заболяване, но това по никакъв начин не бива да се подценява“, обясни още професор Радостина Александрова.

Цялото интервю с професор Радостина Александрова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08
Юлиян Петров

Отварянето на училищата за игри носи допълнителни разходи

Защо синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се обяви за премахване на външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас, а също и срещу заповед на пловдивския кмет за отваряне на училищните дворове през лятото?  Това e темата на разговора с председателя на организацията  Юлиян Петров . По повод отварянето на училищата за децата през лятната ваканция: "Аз..

публикувано на 20.08.24 в 09:50