Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Милен Любенов
Снимка: БНР

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов.

Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и след реториката, която използва и Калин Стоянов, то той няма място във вътрешното министерство.  

Политолога отбеляза, че през последните години българското общество е сериозно поляризирано, но това не е процес характерен само за България, но и за Европа и Западния Свят. Добави, че настъпват много сериозни проблеми, които водят до подобна поляризация и засилване на популистки играчи.

„Ако Димитър Главчев не оттегли от новия кабинет вътрешния министър тогава има риск да навлезем в сериозна политическа и конституционна криза, защото не мисля, че президентът би одобрил кабинета след като веднъж не подписа указ с името на Калин Стоянов.

Според мен исканата от Борисов оставка на Калин Стоянов не означава, че той е заел позиция Ахмед Доган – Делян Пеевски. Нямаше друга опция освен ГЕРБ да се разграничи от Калин Стоянов и да се поиска оставката му, защото определено той има преки последици за радикализацията, включително и в политическата ситуация“, коментира Любенов.

Добави още, че вероятно на изборите двата лагера на ДПС ще се явят като отделни политически субекти, като е по-вероятно избирателите да подкрепят фракцията на Ахмед Доган. Именно заради това по думите му Пеевски се опитва да използва други инструменти – прокуратура, КПКОНПИ – за да окаже максимален натиск върху опонентите си от ДПС.

Категоричен е, че който и от двата лагера на ДПС да регистрира листата под това има, ще има обжалване.

Доц. Милен Любенов прогнозира, че вероятно изборите ще бъдат в началото на ноември, тъй като шансовете това да се случи в края на октомври са минимални. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47