Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите не вдъхновят хората, за да гласуват

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота и последните новини с изключването на Делян Пеевски от ДПС, коментира в програма  "Точно днес" социологът Евелина Славкова от агенция Тренд.

Според нея започва да се развързва възелът около ДПС с изключването на Пеевски и това е бил очакван акт от страна на Доган като развръзка на процесите в партията. Тя коментира и възможните две  хипотези - ДПС да се яви на изборите не във вида, в който сме наблюдавили през последните 30 години, а да имаме някаква колаборация от малки политически партии, които често се използват като форма за регистрации - една такава около Пеевски и друга около Доган. Другият вариант е ДПС около Ахмед Доган да се яви във вида, в който се е явявалапартията досега, а другият е Пеевски да се яви с друга формация.

Относно кандидатурата ни за еврокомисар тя посочи, че забавянето и дори липсата на интерес от политическите партии говорят на общественоста, но ще ни поставят в ситуация да не получим толкова добър ресор.

По повод предстоящите избори тя коментира, че тепърва предстои да видим кой и как ще се яви и в какви конфигурации.

"Няма да бъде същото както беше на предходните избори. Към този момент не се вижда концепция от политическите партии за това какво ще бъде обединяващото, както беше темата с евроантлантизма при предходните избори. Това няма да бъде зачеркнато като елемент при намирането на коалиционни парньори, но със сигурност ще трябва нещо повече", каза социологът.

По думите й хората не са ентусиазирани от новите избори, което видяхме по изборните резултати - активноста от юни тази година

"Партиите не вдъхновяват определено, а и някакси дори и нямат интерес да намерят механизми, за да вдъхновят хората. Не се вижда нещо ново на терена, което много може да промени ситуацията. Очаквани от същото отново с нюанси, които ще бъдат забележителни", коментира Славкова.

Тя допълни, че политическите партити след изборите ще трябва да сглобят някакъв кабинет, но той отново ще бъде със срок на годност.

"Краят на политическата криза ще дойде тогава, когато имаме кабинет, който успее да зъвърши един нормален четиригодишен мандат", категорична е Славкова.

Повече може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради ремонти децата от ОУ "Антим I" ще учат в други сгради

В програма "Точно днес" говорим за летните ремонти на училищата в Пловдив.  Уточняваме къде ще учат малките ученици от Основно училище "Екзарх Антим Първи" от 16 септември, в разговор с директора Катерина Василева.  Тя съобщи, че при тях паралелно вървят два процеса на реконструкции и строеж. Първият ремонт е на основната сграда с пари от Плана за..

обновено на 28.08.24 в 09:58

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30