Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

| обновено на 29.08.24 в 15:06
Георги Харизанов
Снимка: БГНЕС

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават. Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза? 

Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес".

Харизанов подчерта, че се очаква затвърждаване на статуквото на още по-ниски нива.

"По-ниско доверие, по-фрагментиран вот, по-ниски резултати на партиите и тази патова ситуация, ще доведе до допълнително напрежение вътре в тях. С изключение на ГЕРБ няма партия, която всичко да й е наред.", смята анализаторът. Той смята, че ако БСП не се яви на изборите, това би било прекрасно, но не това е демократичният избор. 

"Допускам, че до последно решения за партиите ще взима съдът, ще следва блокиране на регистрации на листи на определени места, и това може да им коства явяване на изборите.", каза Георги Харизанов. Той допълни, че няма никаква яснота как ще се явят на тези изборите БСП и ДПС.

"Нямам възпитана дума, с която да опиша ситуацията, до която се докараха политическите партии, поради неспособността си да бъдат успешни.", посочи още Харизанов. Според него не за първи път е изключително трудно да се разбере, какво е искал да каже Ахмед Доган.

За ДПС и това, което следва: Много е сложно да се разбере какво казва Доган, например, Пеевски беше избран през тази календарна година. Защо ще казва той, че е крайно време да бъде отстранен? Има хора, които успяха и убедиха Ахмед Доган, че Пеевски иска да му вземе партията. Пеевски е умен за да знае, че без Доган и без етикета "етническа", тази партия не означава нищо. 

ГЕРБ и следващите процеси: Към момента изглежда невъзможно да има разцепление при тази партия. Тя е лидерска партия. Хипотезата, че няма какво да стане е много грешна, така че може има какво да стане. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56