Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6% населени места в пловдивско на воден режим, 60% загуби заради остаряла мрежа

60% са загубите заради остарялата мрежа, 6% от населените места в пловдивска областта са на режим. Наложителни са законови промени и актуализация на националната стратегия за водните ресурси, за да се решат проблемите с безводието. Това стана ясно след на областния управител на Пловдив проф. Христина Янчева с отговорните институции, посветена на безводието.

„Целта е да обсъдим ситуацията в момента и да предложим мерки за ограничаване на последствията от климатичните изменения на територията на област Пловдив“, обясни проф. Янчева. По думите й промените в климата през последните години водят до недостиг на питейна вода за бита, за земеделието и за индустрията. Свидетели сме на тежки пожари заради сериозното засушаване и екстремно високите температури, а в същото време и на интензивни валежи, водещи до сериозни наводнения. За изхранване на населението е необходимо да се гарантира интензивното развитие на селското ни стопанство и производство на хранителни продукти, което е невъзможно, без да се възстановят поливните системи, подчерта проф. Янчева.

В срещата участваха директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов, управителят на „ВиК“ ЕООД-Пловдив инж. Антон Гълъбов, управителят на „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Марица“ инж. Костадин Чолаков и директорът на дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ-Пловдив Димитър Димитров. От страна на областна администрация в нея взеха участие заместник областният управител инж. Атанас Ташков, главният секретар Евелина Апостолова и главният експерт инж. Митко
Стойчев.

На база на дискусията, продължила повече от час, участниците се обединиха около четири основни предложения. Първото е свързано със синхронизиране на подзаконовите актове със Закона за водите, които да отговарят на промените в климата и обществените потребности. Необходимо е държавата да инвестира спешно средства във възстановяване на инфраструктурата на водоснабдителните и мелиоративните системи. В същото време трябва да се облекчи процедурата за ползване на водата за поливни нужди. Четвъртото предложение е за спазване на месечните графици за използване на вода от комплексните язовири.

По данни на управителя на „ВиК“ ЕООД-Пловдив инж. Гълъбов към настоящия момент на воден режим са 14 от общо 218 населени места в областта. Само в едно село няма водопроводна система и това е Поройна, където дружеството е изградило довеждащи системи, а община Първомай предстои да изготви проект и да изгради водопроводна и канализационна мрежа. Необходими са сериозни инвестиции от страна на държавата за обновяване на 60-годишната ВиК мрежа, коментира още инж. Гълъбов. Трябва да бъде решен на национално ниво и въпросът с проекта за водоснабдяването на Пловдив от яз. „Въча“. По думите му Стратегията за развитие на ВиК сектора е изтекла през 2023 г. и е необходимо да се осъвремени и да се изготви Национална програма, която да превърне водата в национална кауза.

Областният управител проф. Янчева съобщи, че срещите й по темата продължават като следващата е с ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Връщат в ареста насилника на Дебора

Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд в града, който пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора" Георги Георгиев.  С днешното си решение окръжните магистрати върнаха в ареста Георгиев, който е с по- лека мярка за неотклонение от 30-ти юли.   Определението е окончателно.

публикувано на 29.08.24 в 17:11

В Пазарджик не закриват училища, но растат маломерните паралелки

С 44 маломерни и слети паралелки в 39 училища започва новата 2024/2025 учебна година в община Пазарджик. Това реши на днешното си заседание Общинският съвет, който одобри тяхното сформиране и им отпусна финансиране от над 128 хиляди лева от общинската хазна. При обсъждането на предложението някои съветници изразиха притеснение за качеството на..

публикувано на 29.08.24 в 17:05

Отнеха книжката на 19-годишншия дрифтър от Асеновград

Прокуратурата в Асеновград привлече като обвиняем по бързо производство 19 годишния младеж, дрифтил преди ден с БМВ.  Припомняме, че той се удари в крайпътно дърво след като изгуби управлението на автомобила и така създаде опасност на пътя за други шофьори.  С постановление на наблюдаващия прокурор временно е отнета книжката на младия шофьор...

публикувано на 29.08.24 в 16:53

Пловдивският съд не пусна на свобода трафикантите на мигранти

Петимата трафиканти на мигранти остават в пловдивския арест – потвърди Апелативният съд. Магистратите отхвърлиха жалбите за промяна на мерките им за неотклонение в по-леки. Според обвинението петимата задържани представляват организирана престъпна група за трафик на мигранти през страната. Бандата е действала от началото на годината до..

публикувано на 29.08.24 в 16:01

Учениците от ОУ "Антим I" и СУ "Пейо Яворов" ще учат в други училища

Временно местят учениците от  ОУ „Екзарх Антим I“ и СУ "Пейо Кр. Яворов" в други училища заради модернизация на базите. Заради цялостен ремонт и модернизация на сградите учениците от  ОУ „Екзарх Антим I“ и СУ "Пейо Кр. Яворов" временно ще бъдат преместени в други институции. В СУ "Пейо Кр. Яворов" се обучават 32 паралелки, които ще бъдат..

публикувано на 29.08.24 в 15:05