Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането ни в Шенген и Еврозоната са под въпрос

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Как политическата криза се отразява на икономическия живот на страната  и има ли риск за влзането ни в Еврозаната и Шенген коментира в програма "Точно днес" Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертен клуб за икономика и политика.

Според него върху самото функциониране на стопанството ни няма да има големи ефекти, защото много често икономиката работи дори въпреки правителство. Проблемът е с по-дългосрочните цели и по-големите проекти, които се поставят от една или друга власт.

Експертът не смята, че ще влезем в Шенген, предвид последните събития в Европа и атаката  в Германия с извършител, който е влязъл в ЕС през България. По думите под въпрос е и влизането ни в еврозаната, което е посоченото и в последния доклад на ЕК от юни, в който се казва, че не изпълняваме един от основните критиери за инфлацията..

"Съответно моята прогнозата е, че почти невъзможно е да влезем 2025 година в еврозоната," допълни иконмистът.

По думите му идеята за влизане в еврозаната от средата на година или от септември месец е изключително екзотична. Това не се е случвало в историята на еврозоната. Има серизони технически причини влизането във валутния съюз да е от началото на година.

" По последните данни, които имаме от българската статистика и Евростат ние продължавамене да не изпълняваме изискванията за инфлацията. Дупката между, това което трябва да бъде инфлацията и това което е  е процент и половина., което не е малка разлика. През 2022 година, когато отново не можахме да влезем, дупката беше по-малка от процент и половина, което означава, че ние дори не сме изпълнили този критерии ", смята Панчев.

Той допълни, че най-ранната възможност за влизане в еврозоната е началото на 2026 година, което означава, че трябва да се иска със сигурност извънреден конвергентен доклад. Това веднага обаче ни поставя в по-слаба позиция. Трябва да имаме добра причина да го поискаме и да имаме устойчово изпълнение на критериите.

Според него друг проблем е изпълнението на бюджета, който според някои прогонози може още тази година да надхвръли дефицитната граница от три процента.

"Съответно може да се стигне до влизане по процедура по свръхдефицит от страна на ЕК, което означава неизпълнение и на втори критерии. Така че най-ранната възможност е 2026 година", коментира икономистът.

Относно идеята да бъде увеличена минималната работна заплата от началото на 2025 година Панчев посочи, че трябва да се мисли за регионализация на МРЗ .

"В момента сме в макроиномически период, в които има голямо търсене на труд, има недостатъчно работна ръка.Тоест ситуация, в която силата е при работниците и увеличението на МРЗ не се отразява на заетостта" обясни Панчев.

По думите му при рецесия и спад на ръста на икономика и съответно по-малко търсене на труд. може да се окаже, че ще имаме повече безработица, защото сме качили твърде нагоре МРЗ. Той смята, че в момента механизма за определяне трябва да се прегледа и да се направи отново.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов извънреден вот след изборите през октомври няма да има

„ Невъзможно е да си стигне до по-голямо задълбочаване на политическата криза у нас, тъй като ние вече сме в криза, която води до поредица от поредни предсрочни избори. И поредните предсрочни избори може някой да ги възприема като нещо нормално“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател професор Светослав..

публикувано на 02.09.24 в 10:09

Безплатни прегледи за катаракта в МБАЛ "Тримонциум"

Безплатни прегледи за катаракта започват днес в МБАЛ „Тримонциум“ в Пловдив. Кампанията продължава до 20 септември.  За желаещите се изисква предварително записване на час на телефон 032/632 077. Прегледите ще са м ежду 10 и 12 часа, но при интерес от страна на пациентите, болницата ще увеличи и часовия диапазон и датите, съобщи офталмологът д-р..

обновено на 02.09.24 в 09:06
Диана Дамянова

Битката е кой ще вземе златните букви "ДПС"

По малко от две седмици имат политическите партии, за да стегнат редиците си и да решат как ще се явяват на предсрочните избори на 27 октомври. Пред труден избор са две от основните парламентарни партии ДПС и БСП.  Въпросителни има и пред коалицията на ПП-ДБ. На 11 септември ЦИК приключва приемането на документите за регистрация на политическите..

публикувано на 30.08.24 в 10:21
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13